FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Morska medvjedica s obitelji možda ipak stanuje u viškim vodama

SPLIT, 19. srpnja 2005. (Hina) - Da morska medvjedica iliti morskicovik ipak nastava hrvatsko more, kažu ribari koji tvrde da su jevidjeli. Udruga "Sredozemna medvjedica" im vjeruje, a u splitskomInstitutu za oceanografiju i ribarstvo znanstvenički suzdržano kažutek kako to jest moguće, ali ne vjeruju dok ne vide, a službenihpotvrda za sada nemaju.
SPLIT, 19. srpnja 2005. (Hina) - Da morska medvjedica iliti morski covik ipak nastava hrvatsko more, kažu ribari koji tvrde da su je vidjeli. Udruga "Sredozemna medvjedica" im vjeruje, a u splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo znanstvenički suzdržano kažu tek kako to jest moguće, ali ne vjeruju dok ne vide, a službenih potvrda za sada nemaju.

"Dizao sam mrižu i odjednom je iz mora izvirilo nešto puno smišnoga i velikoga i micalo se gori doli i puhalo. U prvi sam tren mislija da je dupin, a onda, kad je povirila čunka iz mora, bilo mi je jasno da je to morska medvidica. Mnogi mi nisu virovali", opisuje ribar Zdravko Mardešić Kuzma svoj susret s ljupkim stvorenjem koji se, kaže, zbio 30. svibnja jednu nautičku milju sjeverozapadno od Rta Barjaka.

Grupa za istraživanje i zaštitu prirode "Sredozemna medvjedica", koja prati boravak vrsta po staništima pučinskih otoka, do sada je dobila 16 dojava ribara o susretu s morskom medvjedicom, kazala je za Hinu predsjednica te udruge biologinja, Komiška Jasna Antolović.

Ona je uvjerena da sredozemna medvjedica ima i mladunčad na području viškog otočja jer, kaže, viđene su jedinke od dva i dva i pol metra te one manje do metra i pol. To govori u prilog tvrdnji, koja se ovih dana pojavila u medijima, da je riječ o odraslim mužjacima i ženkama te njihovoj mladunčadi.

"Vjerujem da je viško otočje opet stanište i leglo toga lukavog i ljupkog morskog sisavca koji je neobično važan za prirodnu ravnotežu i bogatstvo mora. Zato molim sve one koji vode računa o vrijednosti te prirodne rijetkosti da dojave grupi 'Sredozemna medvjedica' sva zapažanja o tragovima ili samoj pojavi Adriane", kaže Antolović.

U Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu nemaju nikakve službene potvrde o takvim spoznajama. Ravnateljica Instituta Ivona Marasović kaže da oni nemaju nikakvih saznanja o tome i da se ekipe Instituta na moru nikada nisu susrele s morskom medvjedicom. No, ipak kaže da je susret s njom velika slučajnost.

"Jedino su nam prije nekoliko godina kolege u Dubrovniku dojavili o tome, ali se ispostavilo da je bila riječ o dupinu, a ne morskoj medvjedici. Ni rovinjski Institut nema nikakvih spoznaja s terena o pojavi morske medvjedice", kaže Ivona Marasović.

Zadnjih godinu dana viški ribari sve češće tvrde da su na otvorenom moru imali bliski susret s morskom odnosno sredozemnom medvjedicom, koja je pod imenom Adriana bila zaštitni znak Mediteranskih igara u Splitu. Taj ljupki, pametni i lukavi sisavac prelijepa izgleda navodno ima stanište u krugu poglavito pučinskih otočića Jabuke, Palagruže, Sveca, Brusnika, Kamika, Biševa i Sušca.

Nakon što je jedna morska medvjedica snimljena prošlog tjedna kod otoka Lošinja u sjevernom Jadranu, njihova svjedočenja su za mnoge dobila snagu dokaza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙