FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet do 4,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijihvijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

JERUZALEM - Izraelska vojska završila je u ponedjeljak evakuaciju dva naselja na sjeveru Zapadne obale, rekao je glasnogovornik izraelske vojske. "Evakuacija naselja Ganim i Kadim uspješno je izvedena", rekao je taj glasnogovornik, prenosi agencija France presse. "Riječ je o prvim potpuno i uspješno evakuiranim naseljima", naveo je.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u ponedjeljak je ocijenio da je početak izraelskog povlačenja iz Gaze "trenutak obećanja i nade" te da će za njegov uspjeh dužnosnici "morati pokazati velike kvalitete". Annan pozorno prati proces izraelskog povlačenja iz Gaze i sa sjevera Zapadne obale koji je počeo u ponedjeljak i nada se da će biti uspješno izveden, mirno i bez sukoba", rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric u priopćenju. Članove bliskoistočnog kvarteta (Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija, UN) informirao je njihov specijalni izaslanik za Bliski Istok James Wolfensohn o naprecima u pripremama za to povlačenje i "znatnom poslu koji slijedi". Oni su razgovarali o "budućoj ulozi međunarodne zajednice za pokretanje mirovnog procesa na Bliskom Istoku na temelju mirovnih smjernica". Izraelska vojska je pokrenula u ponedjeljak povijesnu operaciju povlačenja iz pojasa Gaze gdje se sukobila s doseljenicima koji se suprostavljaju evakuaciji palestinskih područja nakon 38 godina okupacije.

ATENA - Najmanje šest od 121 osobe poginule u nesreći ciparskoga zrakoplova bilo je živo kad se zrakoplov srušio, rekao je u ponedjeljak voditelj forenzične službe. "Dosad smo obavili obdukciju šest tijela i prvi rezultati pokazuju da je u trenutku smrti krv protjecala njihovim srcima i plućima", rekao je Philippos Koutsaftis. "To ne znači da su bili pri svijesti, ali su disali, cirkulacija je postojala, a srca su im kucala, što znači da su bili živi." Boeing 737 tvrtke Helios srušio se u nedjelju u blizini Atene. U

nesreći je poginulo svih 115 putnika i šest članova posade na letu iz Larnace u Prag koji je trebao sletjeti i u Ateni.

ESCUINTLA - Najmanje 30 pripadnika suprotstavljenih uličnih bandi je poginulo, a 80 ih je ranjeno u ponedjeljak u sukobima po gvatemalskim zatvorima. Mnogi od tih zatvorenika su poginuli od ručne granate, ozljeda nožem ili rane od metka. Nekoliko sati trebalo je stotinama policajaca i vojnika naoružanih automatskim oružjem i suzavcem kako bi situaciju u zatvorima stavili pod kontrolu. Ulične bande u Srednjoj Americi poznate su po ekstremnom nasilju i međusobnoj borbi do smrti, a zatvorski djelatnici napominju da su neredi u zatvorima nastali kad je prekinut dogovor o nenapadanju između dvije gvatemalske bande.

BAGDAD - Irački parlament odlučio je u ponedjeljak navečer produžiti za tjedan dana, do 22. kolovoza, rok za predaju nacrta ustava. Predsjednik parlamenta Hajem al-Hasani najavio je rezultat glasanja dizanjem ruku i njegova objava je primljena s odobravanjem.

Nešto prije sastanka, američki veleposlanik izjavio je da nacrt ustava nije spreman. Predsjednik parlamenta potvrdio je da političke skupine nisu postigle

dogovor o ustavu. Političke skupine su do posljednje minute pregovarale o tekstu, ali

nisu postigle konsenzus o bolnim pitanjima, posebice federalizmu i mjestu islama u državi.

Na konferenciji za novinare nakon parlamentarnog zasjedanja premijer Ibrahim Džafari potvrdio je da postoji nesloga o vrsti federalizma i diobi prirodnih izvora.

ISLAMABAD - Paul Wolfowitz počeo je prvi posjet Južnoj Aziji otkako je postao predsjednik Svjetske banke u Pakistanu gdje se usredotočio na siromaštvo, obrazovanje i položaj

žena u društvu. Bivši drugi neokonzervativac Pentagona koji je preuzeo dužnosti na čelu Svjetske banke u lipnju, pohvalio je gospodarske reforme u Pakistanu i napredak u obrazovanju te izrazio nadu da će djevojčice moći pohađati škole u većem broju. Tijekom četverodnevnog posjeta Pakistanu, koji je postao ključni saveznik Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma, Wolfowitz će se sastati s pakistanskim predsjednikom generalom Pervezom Musharrafom i premijerom Shaukatom Azizom. Wolfowitz će turneju nastaviti u Indiji i Bangladešu. "Južna Azija na svjetskoj karti ima rastuću gospodarsku nazočnost, ali je i dalje mjesto gdje živi više od četvrtine siromašnih na svijetu", priopćeno je iz Svjetske banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙