FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Zahvaljujući skupini britanskih znanstvenika koji su otkrili anomalije u bijelim krvnim stanicama, pomoć će možda uskoro biti na dohvat ruke osobama koje pate od sindroma kroničnog umora. "Dokazali smo da se uzročnici bolesti skrivaju u bijelim krvnim stanicama i njihovoj aktivnosti", rekao je Jonathan Kerr dodajući kako će to "otvoriti vrata razvoju farmakoloških preparata". Bit će to dobra vijest za osobe koje pate od sindroma kroničnog umora, čiji se simptomi poput umora, glavobolje, poremećaja sna i nesposobnosti jasnog razmišljanja često pripisuju psihičkim smetnjama.

WASHINGTON - Analiza meteorita koji su se se odlomili od Marsove površine pokazala je da je planet smrznut već 4 milijarde godina i da najvjerojatnije na njemu nikad nisu vladali topli i vlažni uvjeti u kojima bi se mogao razviti život. Istraživanje dvaju meteorita koji su pali na Zemlju pokazuje da nikad nisu bili u toplim uvjetima. Izvješće objavljeno u časopisu Science proturječi teorijama da je danas smrznuti planet nekad bio dovoljno topao da bi se na njemu razvio život. To ne znači da roveri koji traže dokaze o izvorima, jezerima ili procijepima, gube vrijeme. Geotermalna aktivnost ispod površine mogla je stvoriti mala utočišta na kojima je život moguć.

LONDON - Razdoblja ludila britanskoga kralja Georgea III. (1738.-1820.) vjerojatno je uzrokovao arsen, pokazala je analiza kraljeve kose koju su proveli engleski znanstvenici. Izvor otrova vjerojatno su bili nepročišćeni lijekovi koje su mu davali njegovi liječnici, piše profesor Martin Warren sa sveučilišta Kent u najnovijem broju časopisa Lancet. George III., koji je Britanijom vladao od 1760., pretrpio je pet razdoblja pojačane mentalne poremećenosti.

WELLINGTON - Televizori su doista zaglupljujuće kutije, zaključili su novozelandski znanstvenici. Ispitivanje koje je trajalo trideset godina i u koje je bilo uključeno tisuću djece pokazalo je da se djeca koja najviše gledaju televiziju vrlo rijetko upisuju i završavaju fakultete. Studija je pokazala da čak i pametna djeca i ona iz dobro stojećih obitelji koja puno gledaju televiziju rjeđe stječu višu stručnu spremu. Ovo prvo istraživanje koje je pratilo djecu sve do odrasle dobi, objavljeno je u međunarodnom časopisu Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙