FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet 21 sat

ZAGREB, 5. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 5. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Strane agencije izvještavaju o obilježavanju desete obljetnice "Oluje" izdvajajući pozive hrvatskog državnog vrha za osudom pojedinačnih zločina što su ih Hrvati počinili protiv srpskog stanovništva. Britanski Reuters piše da proslava protječe u "pomirljivu" tonu i citira izjavu premijera Iva Sanadera da "Oluju" treba odvojiti od tragičnih događaja, kriminalnih djela i nepravdi počinjenih protiv hrvatskih Srba prije pune uspostave pravnoga poretka. Istu izjavu prenosi i njemačka dpa, koja citira njegov poziv za "pomirbom među narodima jugoistočne Europe". Francuska agencija France presse u izvješću naglašava upravo Mesićev poziv sugrađanima da priznaju kako je bilo zločina protiv Srba u Hrvatskoj koja treba priznati i da je "u ratu bilo i onih koji se nisu borili za Hrvatsku nego za sebe, koji su rušili i ono što nije trebalo".

BEOGRAD - Je li najbolji način za pomoć, za budućnost, za pravdu i drukčiji život svih Srba u Srbiji i izvan nje da se govori samo, prije svega i iznad svega o - prošlosti, što manje-više, u okviru službenog "jubileja" čine mnogi nekadašnji krajinski uglednici koji i dalje njeguju svoj utjecaj u Srbiji, ne preispitujući baš ništa od vlastite odgovornosti, sve svodeći na zaključak da se u Zagrebu, u Hrvatskoj, slavi srpska nesreća, pita u redakcijskom komentaru beogradski dnevnik "Danas" od petka. "Umjesto toga, ne bi li plodniji bili zahtjevi za izmjenu hrvatskih zakona, djelomično ili u potpunosti, kako bi olakšali povratak ne samo protjeranih Srba iz Krajine, već i povratak imovine onima koji žele ovdje ostati. U obliku poštene i pravične naknade - kao što Hrvatska nešto slično traži od Srbije, ali preko sudova i ratne odštete podižući to na međunarodnu razinu", piše dnevnik u redakcijskom komentaru.

LJUBLJANA - Prema informacijama slovenske uprave za nuklearnu sigurnost čini se da je višednevna blokada vagona s otpadnim željezom iz Hrvatske na slovensko-talijanskoj granici bila neopravdana iako su talijanska kontrolna tijela u njemu registrirali izvor pojačanog radioaktivnog zračenja. Kako je za ljubljansko "Delo" izjavio inspektor te uprave Aleš Janežič, pregled tereta na slijepom kolosijeku u Goriziji pokazao je da je radijaciju izazvalo brojilo mjernog instrumenta, po svoj prilici vojnog podrijetla, premazano luminiscentnom bojom koja je sadržavala radioaktivni radij. "Jednaku dozu radijacije pokazale bi i stare budilice s brojevima koji svijetle u mraku", tvrdi Janežič.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je u petak uspostavu Instituta za nestale osobe (INO) koji će zamijeniti postojeća entitetska povjerenstva zadužena za rješavanje tog problema, priopćilo je u Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu. ICMP je prvobitni utemeljitelj Instituta za nestale osobe koji je nastao 2000. godine, a nakon odluke Vijeća ministara ta ustanova postaje bosanskohercegovačkom državnom instuticijom. Voditeljica misije ICMP-ja Kathryne Bomberger ocijenila je da je ovo jedan od najznačajnijih koraka u rješavanju problema nestalih tijekom proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

MOSKVA - Ruski spasioci uspjeli su zahvatiti kablom batiskaf sa sedmoricom mornara koji se zaglavio na morskom dnu kod poluotoka Kamčatke nakon čega će ga odvući i podići na površinu, objavila je ruska televizija Rossia pozivajući se na krizni stožer. Malu podmornicu moraju sada odvući prema plićim vodama, udaljenim petnaestak kilometara, i zatim je podići na površinu, objasnila je televizija. Prema posljednjim službenim podacima, mornari imaju kisika dovoljno do ponedjeljka, a ne kako se ranije pretpostavljalo za još samo 24 sata, javila je agencija Interfax citirajući ruskog admirala Viktora Fjodorova, zapovjednika Ruske flote za Pacifik.

LONDON - Britanska policija uhitila je u petak još dvoje ljudi povezanih s pokušajem bombaških napada u Londonu 21. srpnja, objavila je policija. Jedan muškarac uhićen je u utorak u Finchleyju, na sjeveru Londona, a jedna žena u srijedu u Stockwellu, na jugu glavnog grada. U sklopu istrage o neuspjelim napadima na tri vlaka podzemne željeznice i autobus dosad je uhićeno 39 ljudi, a 12 je još uvijek u pritvoru. Policija je objavila da je među njima i troje osumnjičenih bombaša, dok četvrtog osumnjičenika drže talijanske vlasti u Rimu. Napadi 21. srpnja dogodili su se točno dva tjedna nakon sličnih bombaških napada na londonski javni prijevoz u kojima je poginulo 52 ljudi.

BERLIN - Koalicija demokršćanske Unije CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP) trenutačno ne bi osvojila većinu u Bundestagu, pokazuje istraživanje javnog mišljenja državne TV postaje ARD što ga mediji prenose u petak. Demokršćansko-liberalna koalicija je tako prvi put od veljače u ispitivanjima javnog mišljenja izgubila parlamentarnu većinu. Kako proizlazi iz ispitivanja ARD-a, koalicija Unije CDU/CSU i FDP-a bi osvojila 48 posto glasova, koliko bi osvojile i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i novoosnovana Lijeva stranka zajedno, čime bi nastala pat pozicija u Bundestagu. Šest tjedana prije vjerojatnog održavanja parlamentarnih izbora u Njemačkoj Unija CDU/CSU bi osvojila 42 posto, a SPD 29 posto glasova. Lijeva stranka osvojila bi 11, Zeleni osam te FDP šest posto glasova.

BEOGRAD - Okružno javno tužiteljstvo u Požarevcu povlačenjem optužnice obustavilo je kazneni postupak protiv Marka Miloševića, sina bivšeg predsjednika Srbije i haaškog optuženika Slobodana Miloševića, javio je u petak beogradski Radio B92. Marko Milošević bio je optužen da je 7. ožujka 2000. godine, u diskoteci Madona u Požarevcu koja je bila njegovo vlasništvo, od pripadnika Otpora Zorana Milovanovića nasilno pokušavao iznuditi priznanje o tome tko stoji iza organizacije Otpor i tko je financira. Prijetio mu je da će ga, ako to ne kaže, "isjeći na komade motornom pilom i baciti i Veliku Moravu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙