FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP: Na području bivše Jugoslavije između 35. i 40.000 nestalih

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Nakon ratova na području bivšeJugoslavije, nestalima se još smatra između 35 i 40 tisuća osoba,objavila je u četvrtak Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Nakon ratova na području bivše Jugoslavije, nestalima se još smatra između 35 i 40 tisuća osoba, objavila je u četvrtak Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

"Na temelju prijava članova obitelji nestalih, trenutno se traži njih 25.000, no procjene govore o ukupno 35 do 40 tisuća nastalih na području cijele bivše Jugoslavije", rekao je direktor Odjela za odnose s vladama ICMP-a Jeffrey Buenger.

Predstavnici te međunarodne humanitarne organizacije izvijestili su hrvatske novinare o svojim aktivnostima u Hrvatskoj i zajedničkom projektu identifikacije nestalih kojeg provode s hrvatskom Vladom.

Prvi dio projekta, prikupljanje uzoraka krvi članova obitelji nestalih završen je krajem prošle godine, a drugi dio, usporedba uzoraka s kostima pronađenim u masovnim grobnicama na teritoriju drugih država trebao bi biti okončan u rujnu 2005. godine.

Suradnja s hrvatskom Vladom je na vrlo visokom nivou, rekao je Buenger koji ulogu ICMP-a drži vrlo važnom jer znanstvenim metodama dolazi do podataka o nestalima i time sprečava manipulacije brojem nestalih u političke svrhe.

ICMP je osnovan 1996. godine u francuskom Lyonu na summitu skupine G8, a u postupak ekshumacija i identificiranja nestalih na tlu bivše Jugoslavije uključio se 2000. godine.

Ima tri DNK laboratorija u BiH, njezini promatrači sudjeluju na ekshumaciji masovnih grobnica, a političkim pritiskom pokušava navesti vlade država nastalih iz bivše Jugoslavije da se što prije riješi to humanitarno pitanje, kažu u ICMP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙