FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donacija svjetske banke za razvoj obnovljivih izvora energije

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Donacija svjetske banke za razvojobnovljivih izvora energije
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Donacija svjetske banke za razvoj obnovljivih izvora energije

HINA - Financijski servis

Svjetska banka darovala je Hrvatskoj 5,5 milijuna dolara za provedbu Projekta obnovljivih izvora energije, a Ugovor o darovnici potpisali su danas ministar financija Ivan Šuker i regionalni direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand Seth.

Riječ je o trećoj najvećoj od svih darovnica dosad odobrenih Republici Hrvatskoj, istaknuo je ministar Šuker.

Anand Seth je pak ocijenio da će donacija pomoći Hrvatskoj u povećanju energetske samodostatnosti te da će njezini efekti pozitivno djelovati na razvoj pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u području energetike.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo dodao je da se donacija uklapa u nacionalne programe zaštite okoliša i povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora, za što su, po njegovim riječima, do 2009. godine predviđena ulaganja od 1,5 milijardi kuna.

Projekt financira Zaklada globalnog fonda zaštite okoliša, a očekuje se da će poslovne banke i korisnici osigurati sredstva od oko 120 milijuna dolara.

Predviđeno trajanje projekta je četiri godine, tijekom kojih će darovana sredstva u iznosu od 2 milijuna dolara biti upotrebljena za tehničku pomoć u pravnoj regulaciji tržišta obnovljivih izvora energije, dok će 3,5 milijuna biti potrošeno na uspostavu kreditnog programa za sufinaciranje projekata razvoja obnovljivih izvora energije.

Za izvršavanje ugovora o darovnici nadležno je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a projekt provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Očekuje se da će do 2010. godine projekt izravno pomoći uvođenju više od 100 megavata kapaciteta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, što će, kako se predviđa, smanjiti godišnju emisiju ugljičnog dioksida za više od 75 tisuća tona.

Neposredno se očekuje da će se uspostavom tržišta obnovljive energije, emisija stakleničnih plinova u Hrvatskoj smanjiti za 250 tisuća tona ugljičnog dioksida, što je oko 1,5 posto sadašnje emisije u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙