FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo uručivanje naloga za iseljenje židovskim naseljenicima u Gazi

GUSH KATIF, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Izraelski vojnici počeli suuručivati naloge za evakuaciju židovskim naseljenicima u desetaknaselja u Pojasu Gaze u ponedjeljak ujutro, nakon što je službenopočelo izraelsko povlačenje s tog okupiranog palestinskog područja.
GUSH KATIF, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Izraelski vojnici počeli su uručivati naloge za evakuaciju židovskim naseljenicima u desetak naselja u Pojasu Gaze u ponedjeljak ujutro, nakon što je službeno počelo izraelsko povlačenje s tog okupiranog palestinskog područja.

Nalozi za iseljenje za naseljenika u 21 naselju u Pojasu Gaze i četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali stupili su na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, pripremivši tako jedan od možda najtraumatičnijih događaja u povijesti židovske države.

Izrael je u okviru priprema za početak povlačenja iz Pojasa Gaze blokirao pristup židovskim naseljima na okupiranom teritoriju i dao naseljenicima rok od 48 sati da sami napuste naselja, nakon čega će biti evakuirani prisilno.

Međutim, stanovnici nekih naselja odbili su suradnju i podigli su barikade na ulazima u naselja.

Vojnici i policajci koji sudjeluju u evakuaciji idu od kuće do kuće i uručuju obavijesti o iseljenju, no prema navodima očevidaca stanovnici naselja Naveh Dekelim i Netzer Hazani u području Gush Katif na jugu Pojasa Gaze blokirali su ulaze u naselja i ne dopuštaju ulazak vojnicima.

"Nećemo ih pustiti ni pod kakvim uvjetima", rekao je vođa naseljenika okupljenima pred ulazom u naselje Netzer Hazani, pozivajućih ih megofonom da pruže nenasilni otpor iseljavanju.

Stotine prosvjednika okupilo se i južnije u Neveh Dekelimu, gdje su suočeni sa stotinjak policajaca, a pregovora se o mirnom rješenju koje će im omogućiti da uđu u naselje.

Izraelska vojska odlučila je izbjeći sukobe sa stanovnicima četiri naselja u koja im ne dopuštaju ulaz, izjavila je glasnogovornica vojske u Tel Avivu.

Izraelski mediji izvijestili su da su tijekom noći zabilježeni sukobi između naseljenika i vojnika u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Izrael je u područja s kojih će iseliti židovska naselja razmjestio više od 20. 000 vojnika.

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz izjavio je u ponedjeljak nedugo nakon početka povlačenja iz Pojasa Gaze da Izrael želi zadržati kontrolu nad šest naselja na Zapadnoj obali kakvi god bili dogovori s Palestincima.

"Zadržana naselja odredit će trasu naše istočne granice koja će se moći braniti i koja će nam osigurati stratešku dubinu", rekao je Mofaz za vojni radio.

"Blokovi naselja na Zapadnoj obali i u dolini rijeke Jordan koji će ostati pod izraelskom kontrolom su Maale Adoumim (istočno od Jeruzalema), Efrat (u blizini Betlehema), Goush Etzion (južno od Jeruzalema), te Ariel, Kedoumim-Karnei Shomron i Rehan-Shaked na sjeveru Zapadne obale", rekao je izraelski ministar.

Palestinska militantna organizacija Islamski jihad priredila je rano u ponedjeljak ponoćnu paradu obilježavajući izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze i sa sjevera Zapadne obale, ističući da je prekid izraelske okupacije rezultat oružanih napada Palestinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙