FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će zadržati šest naselja na Zapadnoj obali

JERUZALEM/GAZA, 15. kolovoza 2005. (Hina/AFP/dpa/Reuters) - Izraelskiministar obrane Shaoul Mofaz izjavio je u ponedjeljak nedugo nakonpočetka povlačenja iz Pojasa Gaze da Izrael želi zadržati kontrolu nadšest naselja na Zapadnoj obali kakvi god bili dogovori s Palestincima.
JERUZALEM/GAZA, 15. kolovoza 2005. (Hina/AFP/dpa/Reuters) - Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz izjavio je u ponedjeljak nedugo nakon početka povlačenja iz Pojasa Gaze da Izrael želi zadržati kontrolu nad šest naselja na Zapadnoj obali kakvi god bili dogovori s Palestincima.

"Zadržana naselja odredit će trasu naše istočne granice koja će se moći braniti i koja će nam osigurati stratešku dubinu", rekao je Mofaz za vojni radio.

"Blokovi naselja na Zapadnoj obali i u dolini rijeke Jordan koji će ostati pod izraelskom kontrolom su Maale Adoumim (istočno od Jeruzalema), Efrat (u blizini Betlehema), Goush Etzion (južno od Jeruzalema), te Ariel, Kedoumim-Karnei Shomron i Rehan-Shaked na sjeveru Zapadne obale", rekao je izraelski ministar.

Izrael je u okviru priprema za početak povlačenja iz Pojasa Gaze blokirao pristup židovskim naseljima na okupiranom teritoriju i dao naseljenicima rok od 48 sati da sami napuste naselja ili će biti odvedeni.

Nalozi za iseljenje za naseljenika u 21 naselju u Pojasu Gaze i četiri od 120 naselja na Zapadnoj obali stupili su na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, pripremivši tako jedan od možda najtraumatičnijih događaja u povijesti židovske države.

"Sigurno je da nećemo olakšati posao onima koji nas dolaze istjerati", rekao je Avner Shimoni, predsjedatelj vijeća naseljenika Gaze. "Ako mene pitate, 50 do 60 posto nas će ostati, a ostali će otići prije srijede".

Vođe naseljenika, pod sloganom "Židovi ne istjeruju Židove", vode javnu kampanju protiv plana izraelskog premijera Ariela Sharona za napuštanje okupiranih područja koje nemaju veliku sigurnosnu važnost za Izrael.

Nakon ponoći izraelski vojnici zatvorili su granični prijelaz Kissufim, jedini aktivni ulaz u Gazu otkako je Izrael prije više tjedana proveo djelomičnu vojnu blokadu tog područja da bi spriječio židovske ultranacionaliste da uđu na taj teritorij kako bi pomogli naseljenicima da se odupru iseljavanju.

Stotine naseljenika u Pojasu Gaze potpisale su s državom ugovore o odšteti za napuštanje teritorija prije 17. kolovoza, no izraelska vojska je priopćila da je oko 5.000 protivnika povlačenja uspjelo doći do enklava povećavajući tako strah od izbijanja nasilja.

Izraelska vojska planira pokucati na vrata domova naseljenika u Gazi kasnije tijekom ponedjeljka i reći im da imaju 48 sati da odu. U protivnom će ih počevši od 17. kolovoza evakuirati snage sigurnosti prije no što buldožeri razruše njihovu imovinu. Izrael se nada napustiti naselja u Pojasu Gaze i četiri izolirane enklave na Zapadnoj obali do 4. rujna.

Palestinska militantna organizacija Islamski jihad priredila je rano u ponedjeljak ponoćnu paradu obilježavajući izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze i sa sjevera Zapadne obale.

Očevici prenose da su decesi maskiranih gerilaca hicima iz strojnica slavili početak povlačenja koje će trajati nekoliko idućih tjedana.

Parada pod nazivom "Proslava pobjede" počela je na Palestinskom trgu u središtu Gaze i proširila se ulicama diljem grada.

Pripadnici Islamskog jihada uzvikivali su da je prekid izraelske okupacije rezultat oružanih napada Palestinaca.

Abu Mohamed, jedan od zapovjednika organizacije, izjavio je da njegovi borci "neće položiti oružje sve dok ne prestane okupacija svih zaposjednutih palestinskih područja". "Nastavit ćemo s oružanim otporom do oslobođenja svih okupiranih teritorija", istaknuo je Mohamed.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙