FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: Donesena rezolucija u povodu 60. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata

TOKIO, 2. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Japanski parlament donio je uutorak rezoluciju u povodu 60. obljetnice završetka Drugoga svjetskograta u kojoj Japan još jednom izražava žaljenje zbog patnji koje je uto doba uzrokovao azijskim zemljama, ali izrijekom ne spominje"agresiju".
TOKIO, 2. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Japanski parlament donio je u utorak rezoluciju u povodu 60. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata u kojoj Japan još jednom izražava žaljenje zbog patnji koje je u to doba uzrokovao azijskim zemljama, ali izrijekom ne spominje "agresiju".

"Duboko žalimo zbog velikih patnji koje su akcije naše zemlje uzrokovale narodima Azije i drugih zemalja u određenom razdoblju te ponovno izražavamo iskrenu sućut svim žrtvama", ističe se u rezoluciji.

Tekst ipak ne spominje "akte agresije", kao u sličnoj rezoluciji, prihvaćenoj prije deset godina, uoči 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata.

Rezolucija se također snažno protivi nuklearnom oružju dok se Japan priprema za obilježavanje 60. godišnjice bombardiranja Hirošime i Nagasakija, 6. i 9. kolovoza 1945., pri čemu je poginulo 210.000 ljudi.

Komunistička stranka glasovala je protiv rezolucije jer smatra da nije dovoljno "jasna glede agresivnog rata i kolonijalizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙