FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Škare Ožbolt na sastanku ministara pravosuđa EU-a

ZAGREB/SALZBURG, 14. kolovoza 2005. (Hina) - U Salzburgu je u nedjeljuzavršen trodnevni sastanak ministara pravosuđa Europske unije i toAustrije, Finske, Luxembourga i Slovenije, te zemalja kandidata zapristup EU, ministara pravosuđa Liechtensteina i Hrvatske, priopćenoje iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.
ZAGREB/SALZBURG, 14. kolovoza 2005. (Hina) - U Salzburgu je u nedjelju završen trodnevni sastanak ministara pravosuđa Europske unije i to Austrije, Finske, Luxembourga i Slovenije, te zemalja kandidata za pristup EU, ministara pravosuđa Liechtensteina i Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.

Sastanku je, uz ministricu pravosuđa Hrvatske Vesne Škare Ožbolt, bio nazočan i poseban savjetnik ministrice pravosuđa Željko Horvatić.

Glavna tema sastanka bili su prioriteti EU na području pravosuđa koji predstoje preuzimanjem predsjedavanja EU Austrije i nakon toga Finske, ističe se u priopćenju.

Postignuta je suglasnost da su prioriteti suradnja država članica EU i kandidata sprječavanje terorizma, daljnje širenje i pojednostavljivanje istražnih postupaka, dostupnost i razmjena podataka elektroničkim putem o pravomoćnim kaznenim presudama te ostvarenje prijedloga Austrije i Finske o transferu osuđenih osoba na izdržavanje kazne zatvora u zemlje čiji su državljani.

Veći dio sastanka odnosio se i na postupak proširenja broja članica EU.

Snažnu podršku neuvjetovanom i neodgodivom početku pregovora s Hrvatskom dali su ministri pravosuđa Austrije i Slovenije, uz suglasnost i ostalih sudionika sastanka, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministar pravosuđa Luxsembourga pritom je upozorio na određene poteškoće vezane uz proširenje Europske unije, navodeći primjer Francuske koja je propisala obvezujući referendum o svakom daljnjem proširenju Europske unije.

Puna podrška pristupu Hrvatske nedvojbeno je potvrđena i najavom skorog sastanka Europske komisije, Savjeta za pravosuđe EU, ministrice pravosuđa Austrije i Hrvatske u Austriji, dodaje se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙