FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt o reformi pravosuđa i jesenskim aktivnostima Ministarstva

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt najavila je danas niz aktivnosti za jesen, među kojima idonošenje nove antikorupcijske strategije, izmjene Zakona o parničnompostupku, Stečajnog te Kaznenog zakona.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas niz aktivnosti za jesen, među kojima i donošenje nove antikorupcijske strategije, izmjene Zakona o parničnom postupku, Stečajnog te Kaznenog zakona.

Ministrica je, na konferenciji za novinare, pojasnila da će se izmjenama Zakona o parničnom postupku uvesti mogućnost dostave sudskih pismena elektroničkom poštom.

Uvest će se i alternativni načini rješavanja sporova, te suci miritelji, a doradit će se i žalbeni postupak, kako bi se stalo na kraj slanju predmeta s nižih na više sudove i obrnuto, koje ponekad traje i po 15 godina, kazala je Škare-Ožbolt.

Najavila je i donošenje novog zakona o izvanparničnom postupku, budući da je važeći još iz vremena Kraljevine Jugoslavije.

Izmjenama i dopunama Stečajnog zakona propisat će se, pak, stručni ispiti za stečajne upravitelje, te izjednačiti prava svih vjerovnika, najavila je ministrica.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva u prvih šest mjeseci ove godine, ministrica je, na konferenciji za novinare, istaknula da je izrađena Strategija reforme pravosuđa, koja u svom prvom dijelu predviđa racionalizaciju mreže sudova i državnih odvjetništava, a njezin drugi dio odnosi se na podizanje učinkovitosti i digitalizaciju sudova.

Izvijestila je da je javna rasprava o mreži sudova još u tijeku, te istaknula da Ministarstvo ne planira ukidanje svih prekršajnih i općinskih sudova, nego da će se ići na pilot-projekt spajanja nekih prekršajnih i općinskih sudova.

Općinski sud u Zagrebu razdvojit će se na građanski općinski sud i kazneni općinski sud, a u Novom zagrebu osnovat će se novi općinski sud, najavila je ministrica.

Podsjetila je da je se ove godine krenulo i s digitalizacijom zemljišnih knjiga, te najavila da će u studenom digitalne zemljišne knjige profunkcionirati u još 50 sudova.

Posao na informatizacije pravosuđa dobio je IBM, koji je, nakon provedenog natječaja, s Ministarstvom sklopio ugovor vrijedan pet milijuna kuna.

Državna tajnica pri Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić izvijestila je da je gotova druga faza izrade prijedloga izmjena Kaznenog zakona.

Ministarstvo namjerava pojačati represiju i reducirati pravo ublažavanja kazne, a za neka kaznena djela pooštriti kazne i produljiti rokove zastare.

Predviđene su i izmjene odredaba vezanih uz gospodarski kriminal i korupciju te za oduzimanje imovine stečene kaznenim djelima, kazala je Bagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙