FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vesna Škare-Ožbolt: treba sagraditi još jedan ili dva zatvora

VARAŽDIN, 27. srpnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa VesnaŠkare-Ožbolt danas je za posjeta lepoglavskoj Kaznionici novinarimarekla da je zbog prekobrojnosti zatvorenika u Hrvatskoj potrebnosagraditi još jedan ili dva zatvora.
VARAŽDIN, 27. srpnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt danas je za posjeta lepoglavskoj Kaznionici novinarima rekla da je zbog prekobrojnosti zatvorenika u Hrvatskoj potrebno sagraditi još jedan ili dva zatvora.

"Potkraj prošle godine broj zatvorenika povećao se za 219 u usporedbi s 2003. i suočeni smo s ozbiljnim nedostatkom smještaja", rekla je ministrica na konferenciji za novinare, na kojoj je bilo riječi i o programima liječenja osuđenih ovisnika i pomoći zatvorenicima s drugim teškoćama.

Dodala je da je većina zatvorenika osuđena zbog imovinskih delikata te da ih najviše izdržava kaznu od jedne do tri godine zatvora.

Kako bi se poboljšali uvjeti izdržavanja kazne, ministrica je rekla da su u planu preuređenja Zatvorske bolnice u Zagrebu, Kaznionice za žene u Požegi i Odgojnog zavoda u Turopolju. Zatvor u Splitu trebao bi se dograditi, a u Glini je planirana gradnja, saniranje i opremanje Kaznionice.

Ministrica je rekla i da se u zatvorima provode programi liječenja od alkohola i droge, a unazad nekoliko godina prepoznate su i tegobe zatvorenika oboljelih od PTSP-a. U tijeku je i izobrazba službenika za provedbu programa sa zatvorenicima koji su počinili nasilna djela, a u pripremi je pokusni program za počinitelje djela iz prometa, u koji su uključeni MUP, Fakultet prometnih znanosti i HAK.

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović rekao je da je lani u hrvatskim zatvorima bilo 566 zatvorenika ovisnika. Spomenuo je i projekt "Institucionalni i poslijepenalni tretman osuđenih ovisnika", koji se provodi u zagrebačkom zatvoru u Remetincu s uspješnosti od čak 72 posto. Program traje do isteka kazne, a ovisnik se prati još dvije godine na slobodi. Taj se program kani uvesti u još devet zatvora, rekao je.

U lepoglavskoj Kaznionici primjenjuju se terapijske zajednice, a po riječima upravitelja Stjepana Loparića, 48 zatvorenika ovisnika potpisalo je terapijski ugovor s Kaznionicom. U Lepoglavi nije bilo predoziranja, a od 400 testiranja na droge, koliko ih je bilo ove godine, tek je desetak rezultata bilo pozitivno.

Zatvorski supervizor dr. Slavko Sakoman rekao je da se dostupnost droge u zatvorima znatno smanjila, a smanjila se i potreba osuđenika za drogom. Dodao je i da nema nikakvih klanova u zatvorima, kako su to pokušali prikazati neki mediji, što su na konferenciji potvrdili i osuđenici Tomislav Brgles i Davor Gregov.

"Ovdje nema nikakva tržišta ni klanova, sve je to prenapuhano i mi takve napise ovdje zovemo lopovskim pričama", rekao je Brgles.

Nakon konferencije za novinare Vesna Škare-Ožbolt sa suradnicima pribivala je svetoj misi u zatvorskoj kapelici "Blaženog kardinala Alojzija Stepinca".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙