FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gruntovne izvatke uskoro će moći izdavati i javni bilježnici

ZAGREB, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Od početka listopada građani ćezemljišno-knjižne izvatke moći dobiti i kod javnih bilježnika,najavila je prilikom današnjeg posjeta zagrebačkoj gruntovniciministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.
ZAGREB, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Od početka listopada građani će zemljišno-knjižne izvatke moći dobiti i kod javnih bilježnika, najavila je prilikom današnjeg posjeta zagrebačkoj gruntovnici ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Osim što će se na taj način rasteretiti gruntovnice, bilježnici će u digitalizirane gruntovne izvatke odmah upisivati nove podatke čime će se smanjiti i mogućnost malverzacija poput višestrukih prodaja istih nekretnina, ustvrdila je ministrica.

Predstavljajući novitete u reformi zemljišnih knjiga, kazala je da bi se od početka rujna na internetu trebali naći i podaci o svim stanovima, odnosno Knjiga položajnih ugovora, kao i zemljišno-knjižna pisarnica.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, od početka reforme zaostatak u hrvatskim gruntovnicama smanjen je za više od 107.200 predmeta, a preostalih oko 252.300 neriješenih slučajeva riješit će se do kraja iduće godine.

Tako bi se od početka 2007. gruntovnice trebale baviti jedino rješavanjem tekućeg priljeva, a zemljišne bi knjige u potpunosti trebale biti digitalizirane i umrežene u jedinstvenu nacionalnu bazu podataka.

Na pitanje o navodnoj korupciji u nekim hrvatskim gruntovnicama ministrica je ustvrdila kako su zloporabe zabilježene u Crikvenici, Pagu, Rabu i Makarskoj.

No, pri Ministarstvu je otvoren poseban odjel koji se bavi takvim slučajevima i na svaku informaciju o korupciji djelatnici će izaći na teren i ispitati situaciju, rekla je Škare Ožbolt.

Istaknula je i da će prva u potpunosti digitalizirana gruntovnica biti ona zagrebačka čiji će svi zemljišno-knjižni izvatci u digitalnu formu biti preneseni do 12. kolovoza, odnosno mjesec i pol dana prije predviđenog roka.

Osim ministrice pravosuđa, o novitetima u hrvatskim gruntovnicama novinarima su govorili i savjetnik u Ministarstvu za reformu zemljišnih knjiga Bruno Čuhlin, voditeljica zagrebačke gruntovnice Nives Radišić i novi predsjednik zagrebačkog Općinskog suda Mirko Klinžić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙