FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potraga za nestalim mađarskim zrakoplovo nastavljena na dva područja

KARLOVAC/RAKOVICA, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pedeset spasiteljakrenulo je jutros u 8,30 sati u potragu za nestalom mađarskomletjelicom ZLIN 142 s dva člana posade, doznaje se u Hrvatskoj gorskojslužbi spašavanja (HGSS).
KARLOVAC/RAKOVICA, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pedeset spasitelja krenulo je jutros u 8,30 sati u potragu za nestalom mađarskom letjelicom ZLIN 142 s dva člana posade, doznaje se u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS).

Pripadnici Gorske službe spašavanja, policije i Nacionalnog parka pretražuju dva područja. Jedna grupa pretražuje područje južno od Rakovice, na koje je jučer upućivao signal mobitela jednog od nestalih, a druga pretražuje područje Slunja, temeljem iskaza nekih svjedoka, rekao je Hini pročelnik Komisije za helikoptersko spašavanje HGSS Srđan Vrsalović.

Prva grupa prečešljava područje Medveđaka, južno od Rakovice u Ličko-senjskoj županiji, i to između Smoljanca, Plitvičkih Jezera, Ličkog Petrovog Sela, sve do Prijeboja, rekao Vrsalović. Signal mobilnog uređaja kojeg je zabilježila GSM bazna stanica, budući da je mobitel jednog od dvojice nestalih Mađara ostao uključen, zabilježen je na točci 15 stupnjeva, 38 minuta i 27 sekundi geografske dužine i 44 stupnja, 58 minuta i 44 sekunde geografske širine, rekao je Vrsalović.

U Policijskoj postaji Korenica doznaje se da to područje nije minski sumnjivo.

Druga grupa slijedi trag svjedoka koji su vidjeli dva aviona i njihove probleme s letom, i to oko Broćanske Kose i Markočevice na području Slunja u Karlovačkoj županiji, rekao je Vrsalović.

Pročelnik HGSS Vinko Prizmić smatra da je moguće planirani prostor pretražiti u jednom danu jer je bitno sužen u odnosu na jučerašnju zonu pretraživanja.

"Riječ je o oko 24 kvadratnih kilometara što nije malo, pogotovu kada se zna da je riječ o zahtjevnom terenu, ali vjerujem da će to danas trideset naših predstavnika potpomognutih s još oko dvadeset policajaca i djelatnika Nacionalnog parka Plitvička Jezera uspjeti", rekao je Prizmić.

Itražitelj za zrakoplovne nesreće u Republici Hrvatskoj Dinko Vodanović u deset sati se na aerodromu u Zadru sastaje sa šest mađarskih pilota koji su sretno sletjeli 12. kolovoza u Zadar i u Drniš, da bi detaljno rekonstruirao let, posebno poteškoće na putu, uspoređujući ih međusobno vremenski i prostorno, prema kartama.

Jučerašnja potraga iz zraka za sportskim zrakoplovom iz Mađarske, koji je u petak navečer nestao na području Plitvica, prekinuta je sinoć. Dva policijska i vojna helikoptera su više puta iz zraka pretražili područje oko Plitvičkih jezera, no kako je to izrazito šumovit predjel i teško je uočiti zrakoplov, danas se prešlo na traženje na samom terenu.

Ukupno osam ultralakih zrakoplova su 12. kolovoza iz Mađarske poletjeli za Brač. Mađarske biznismene i članove njihovih obitelji, koji su na Braču namjeravali provesti vikend, omela je gusta magla, zbog koje je pet zrakoplova prisilno sletjelo u Zemunik kod Zadra. Jedan je zrakoplov iz eskadrile sletio kod Drniša, a u drugom, koji je udario u brdo Velika Lisina, policija je našla dva tijela.

Mađarska je istraživanje nesreće prepustila hrvatskim nadležnim tijelima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙