FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 13. kolovoza 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

COLOMBO - Ministar vanjskih poslova Šri Lanke Lakshman Kadirgamar, teško ranjen u napadu vatrenim oružjem u petak u Colombu, podlegao je ozljedama. Lakshaman Kadirgamar (73) je bio blizak suradnik predsjednice Chandike Kumaratunge. Šef vojske Šri Lanke Shantha Kottegoa je izjavio da se ministar u trenutku napada nalazio kod kuće te da se "upravo vratio sa službenog primanja". Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a službeni izvori nisu htjeli komentirati tko bi mogli biti napadači. Ministar je bio jedan od najčuvanijih članova vlade Šri Lanke. Često je javno izjavljivao da bi mogao biti metom Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE), separatističke tamilske gerile Šri Lanke. Službeno je između dviju strana prekid vatre stupio na snagu u veljači 2002., ali mirovni pregovori koji se vode pod okriljem Norveške su u zastoju od travnja 2003. U Šri Lanki dulje od 30 godina traje etnički sukob u kojem je od 1972. poginulo više od 60.000 ljudi.

OSLO - Norveški posrednik u Šri Lanki Erik Solheim, jedan od glavnih sudionika mirovnog procesa na otoku, nazvao je "velikim udarcem" ubojstvo ministra vanjskih poslova Šri Lanke Lakshmana Kadirgamara. "To je potpuno bezumno, veliki udarac za mirovni proces", rekao je Solheim. "Identitet počinitelja nije poznat, ali očito je da se prvenstveno sumnja na Oslobodilačke tigrove tamilskog Elama, (LTTE), dodao je. Solheim je nedavno zaledio svoju funkciju u norveškom ministarstvu vanjskih poslova, obustavivši tako svoje posredovanje u Šri Lanki, kako bi sudjelovao u izbornoj kampanji prije parlamentarnih izbora predviđenih za 12. rujna u Norveškoj.

MOSKVA - Rusija i Poljska dogovorile su u petak da će poduzeti određene korake kako bi poboljšale odnose narušene uličnim nasiljem protiv državljana obiju zemalja, objavio je Kremlj. Dva poljska diplomata i novinar napadnuti su tijekom tjedna u Moskvi nakon što je četvero ruske djece, od kojih su troje djeca diplomata, pretukla u Varšavi skupina zasad nepoznatih Poljaka, izazvavši ogorčenje u Rusiji. U priopćenju Kremlja navodi se da su poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuli u telefonskom razgovoru kako se ti incidenti "ne mogu promatrati izvan konteksta nepovoljne političke atmosfere između dviju zemalja". Suglasili su se da suradnju "ne smiju određivati strahovi i prosudbe iz prošlosti" i naglasili "potrebu za poduzimanjem koraka za unaprjeđenje bilateralne suradnje". Poljski predsjednik za napade u Moskvi ranije je rekao kako su bili izravno usmjereni protiv Poljaka i pozvao Putina da osigura sigurnost njegovim sunarodnjacima. Rusija je bila nezadovoljna poljskom kritikom ruske vojne kampanje u Čečeniji, kao i potporom Poljske prošlogodišnjoj "narančastoj revoluciji" u Ukrajini. Moskva je objavila da je u tijeku istraga napada na poljske državljane u Moskvi i da su poduzete mjere kako bi se poboljšala sigurnost poljskog veleposlanstva.

LISABON - Portugalski vatrogsci pokušavali su u petak ugasiti devet šumskih požara u središtu i na sjeveru zemlje pogođene velikom sušom i visokim temperaturama koje su izazvale nove požare koji su ove godine već opustošili 118.000 hektara pošumljenog zemljišta. Četiri vatrogasca su ranjena, od kojih 2 teško, navela je Civilna zaštita. Mobilizirano je više od 700 vatrogasaca s 209 vozila i 11 zrakoplova kanadera u 6 od ukupno 18 okruga zemlje, prema podacima službi pomoći. Šumski požari prekinuli su željezničku vezu između Lisabona i grada Guarda na sjeveru zemlje. Prema meteorološkim prognozama do ponedjeljka će temperature još rasti i dalje traje opasnost od izbijanja novih požara.

LONDON - British Airways je u petak navečer prvim letom s Heathrowa za Pariz prekinuo štrajk dijela svojih zaposlenika, rekla je glasnogovornica kompanije. British Airways je ranije najavio da će nastaviti s letovima s Heathrowa u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. U toj zračnoj luci je u četvrtak poslijepodne iznenadni štrajk izazvao kaos. Štrajk se odrazio na više desetaka tisuća putnika. Kompanija nije mogla precizirati koliko će vremena biti potrebno za uspostavu redovnih letova. British Airways je otkazao sve letove prema i s Heathrowa od četvrtka poslijepodne kada je u štrajk stupio dio zemaljskog osoblja u znak solidarnosti sa zaposlenicima lanca restorana za brzu prehranu Gate Gourmet, dobavljača BA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙