FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotromanović: privatizacija županjske Sladorane može se provesti jedino transparentno i javno

ŽUPANJA, , 26. srpnja 2005. (Hina) - Privatizacija Sladorane d. d.Županja može se provesti jedino transparentno i javno radi zaštitegospodarskih i socijalnih interesa radnika i kooperanata Sladorane,poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SindikataPPDiv Hrvatske za Slavoniju i Baranju Slavko Kotromanović.
ŽUPANJA, , 26. srpnja 2005. (Hina) - Privatizacija Sladorane d. d. Županja može se provesti jedino transparentno i javno radi zaštite gospodarskih i socijalnih interesa radnika i kooperanata Sladorane, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata PPDiv Hrvatske za Slavoniju i Baranju Slavko Kotromanović.

Na konferenciji, kojoj su bili nazočni osim Kotromanovića i direktorica županjske Sladorane Milica Pervan, predsjednik Radničkog vijeća Slavko Gorupić, te članovi Stožera za obranu Sladorane d. d. Županja, Kotromanović je izrazio razočaranje "prijedlogom novog natječaja HFP-a za privatizaciju Sladorane, sukladno kojemu bi za 68,1 posto dionica Sladorane početna cijena trebala iznositi 90,1 milijun kuna".

Prema njegovim riječima takvom cijenom pokušavaju se iz privatizacije Sladorane eliminirati radnici i kooperanti te tvrtke, zainteresirane da se Sladorana privatizira po tzv. modelu radničkog dioničarstva, koji podržavaju i Vukovarsko-srijemska županija i Grad Županja.

Nazočnim novinarima Kotromanović je podijelio pismo koje je uputio potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu u kojemu traži da u novom natječaju za kupnju dionica Sladorane početna cijena ponude za 68,1 posto dionica iznosi najviše 35 milijuna kuna.

U novom natječaju također bi se trebale ugraditi odredbe sukladno kojima bi ponuditelj izrazio spremnost da preuzme obvezu zadržavanja zatečenoga broja zaposlenih u roku pet godina, da preuzme obvezu zadržavanja sjedišta društva u Županji, te među ostalim, ponudi program ulaganja u Sladoranu, kao i strateški poslovni plan razvoja.

Prema mišljenju direktorice Sladorane Milice Pervan, s obzirom na poremećaje na tržištu šećera, kao i da je cijena šećera ove godine u odnosu na prošlu, niža 15 posto, radnici i kooperanti Sladorane u ovom trenutku ne bi mogli za paket dionica Sladorane, koji će se naći na tržištu ponuditi više od 35 milijuna kuna, što je, kako je rekla, i realna cijena.

Također je navela kako je u prvih šest mjeseci ove godine Sladorana poslovala s dobiti u iznosu 13 milijuna kuna.

U odnosu na prošlu godinu kad je proizvedeno 64.000 tona šećera, ove godine u Sladorani očekuju proizvodnju oko 73.000 tona šećera.

Hrvatski fond za privatizaciju dosad je za prodaju dionica Sladorane raspisao dva natječaja.

Posljednji natječaj raspisan krajem 2004. poništen je nakon niza prosvjeda Sindikata i radnika Sladorane, a koje je podržala i lokalna zajednica u nastojanju da vlasnici Sladorane nakon privatizacije postanu isključivo radnici i kooperanti te tvrtke.

Za paket od 68,1 posto dionica Hrvatski fond za privatizaciju na tom natječaju je tražio 54 milijuna kuna, dok je ponuda radnika i kooperanata Sladorane iznosila 55 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙