FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada ukinula stare poticaje za zapošljavanje, mjere za 2006. do kraja rujna

ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada ukinula je trigodine stari program poticanja zapošljavanja, te zadužila nadležneresore da do kraja rujna ove godine izrade programe realizacijeprovedbenih mjera Nacionalnoga akcijskog plana zapošljavanja za idućugodinu.
ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada ukinula je tri godine stari program poticanja zapošljavanja, te zadužila nadležne resore da do kraja rujna ove godine izrade programe realizacije provedbenih mjera Nacionalnoga akcijskog plana zapošljavanja za iduću godinu.

Vlada je to učinila na zatvorenom dijelu svoje prošlotjedne sjednice, a ta je odluka objavljena u posljednjem broju Narodnih novina.

S danom donošenja, to znači s 4. kolovozom, tako je prestala provedba Programa poticanja zapošljavanja, donesenog 2002.

Vlada je istodobno zadužila nositelje mjera Nacionalnoga akcijskog plana zapošljavanja od 2005. do 2008., kojega je donijela u prosincu prošle godine, da do kraja ove godine provode planirane redovne programe i aktivnosti usmjerene poticanju zapošljavanja.

Zadužila je i Hrvatski zavod za zapošljavanje za provedbu mjere obrazovanja i stručnog osposobljavanja nezaposlenih na temelju individualnih profesionalnih planova zapošljavanja u cilju usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada.

Čelnici Vlade ukidanje Programa poticanja zapošljavanja najavili su još sredinom lipnja, odnosno početkom srpnja i to prilikom najava rebalansa proračuna.

Objašnjavali su, naime, da taj program nije dao očekivane rezultate, jer je država, kako je tada isticao ministar financija Ivan Šuker, za poticanje zapošljavanja u dvije i pol godine izdvojila više od 800 milijuna kuna, a umjesto da se smanjuje iznos novca za nezaposlene se povećao. Tako su i rebalansom proračuna za ovu godinu naknade za nezaposlene povećane za 60 milijuna kuna, pa je ukupno u 2005. za te naknade u proračunu planirano 860,9 milijuna kuna.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, provedbom Programa poticanja zapošljavanja od ožujka 2002. do kraja lipnja ove godine zaposleno je 77.086 osoba. Vlada premijera Ive Sanadera krajem prošle godine donijela je trogodišnji Nacionalni akcijski plan zapošljavanja (2005.-2008.), a programe realizacije mjera iz toga plana za iduću godinu trebala bi predložiti međuresorska radna skupina.

Taj program radna skupina treba predložiti do konca rujna, a Vlada i u samoj odluci napominje da ga treba uskladiti s projekcijama državnog proračuna za 2006.

Međuresorsku radnu skupinu, u koju će se uključiti i predstavnici socijalnih partnera, vodit će predstavnik resornog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Temelj za izradu godišnjeg programa je trogodišnji Nacionalni akcijski plan zapošljavanja, donijet krajem prošle godine.

Taj plan razrađen je kroz deset smjernica, a mjere zapošljavanja kategorizirane su u tri skupine - ključne, izuzetno poželjne i poželjne mjere.

Jedna od ključnih mjera je i skraćivanje rokova za registraciju obrta i tvrtki, a njeno ostvarivanje započelo je u ovoj godini osnivanjem Vladina servisa Hitro.hr.

Uz to, Akcijskim je planom predviđeno usmjeravanje aktivne politike zapošljavanja na dugotrajnu, dakle nezaposlenost dužu od godinu dana i osobe kojima prijeti takva nezaposlenost, mjere za veću pokretljivost na tržištu rada, sprečavanje diskriminacije starijih radnika i uvođenje kazni za tvrtke koje u većem broju otpuštaju takve radnike, promjene u sustavu obrazovanja, poglavito srednješkolskom, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙