FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: švicarska formula i za braniteljske mirovine

ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Vladin prijedlog da se tzv. švicarska formulausklađivanja mirovina primjeni i na mirovine hrvatskih branitelja,podijelila je danas saborske zastupničke klubove, dio ih, naime, držida će to naštetiti braniteljima s najnižim mirovinama.
ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Vladin prijedlog da se tzv. švicarska formula usklađivanja mirovina primjeni i na mirovine hrvatskih branitelja, podijelila je danas saborske zastupničke klubove, dio ih, naime, drži da će to naštetiti braniteljima s najnižim mirovinama.

Među tim klubovima su HSS, HSP i SDP, a Ivica Pančić (SDP) Vladi predbacuje da počinje štedjeti na onima koji će primati najmanje, te da nakon samo sedam mjeseci mijenja Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji je držala gotovo idealnim.

Željka Ledinskog (HSS) nije se dojmila činjenica da su Vladin prijedlog podržali čelnici braniteljskih udruga, te se pita jesu li oni uopće tražili mišljenja članova udruga.

Koordinacija braniteljskih udruga podržala je Vladin prijedlog, svjesna da branitelji moraju dijeliti sudbinu ostalih građana, rekao je državni tajnik Ministarstva branitelja Tomislav Ivić.

Stajalište koordinacije podržao je Željko Kurtov (HNS/PGS).

Primjena tzv. švicarske formula, zapravo znači da će se i braniteljske mirovine, kao i sve ostale, umjesto sa rastom plaća, usklađivati sa polovicom zbroja rasta plaća i troškova života.

Vladin plan da sa 25 na 15 posto smanji državne poticaje za stambenu štednju, oneraspoložio je većinu oporbe koja je najavila da će uskratiti potporu izmjenama Zakona o poticanju stambene štednje kojima bi se to provelo.

Nakon velike brige za umirovljenike, Vlada sada pokazuje brigu za mlade, ironično je primjetio SDP-ovac Nenad Stazić, tumačeći kako će smanjenje poticaja prije svih pogoditi mlade obitelji.

Smanjenje poticaja konkretno znači da će građani za štednju od 5.000 kuna umjesto 1.250 dobivati najviše 750 kuna godišnje.

Smanjeni poticaji primjenit će se na štednju u ovoj godini, a isplaćivat će se u idućoj godini.

Stambene štediše imat će mogućnost jednom godišnje svoju štednju preseliti iz štedionice u štedionicu, a kredite će moći dizati i prije isteka dvogodišnje štednje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙