FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: izložba i promocija knjige "Spli'ski memento"

SPLIT,11. kolovoza 2005.(Hina) - Izložba starih splitskih fotografijaiz knjige "Spli'ski memento" novinara Slobodne Dalmacije Damira Šarcaotvorena je večeras u galeriji fotokluba "Split" , u sklopu pratećihprograma 51. splitskog ljeta.
SPLIT,11. kolovoza 2005.(Hina) - Izložba starih splitskih fotografija iz knjige "Spli'ski memento" novinara Slobodne Dalmacije Damira Šarca otvorena je večeras u galeriji fotokluba "Split" , u sklopu pratećih programa 51. splitskog ljeta.

Na izložbi, koju je otvorio novinar Inoslav Bešker, predstavljen je izbor fotografija iz knjige koja, također, donosi tek izbor iz više od 1500 fotografija objavljenih u kolumni "Spli'ski memento". Fotografije, nastale od 1870. do 1980. godine, slali su čitatelji Slobodne Dalmacije ili ih je autor kolumne "Spli'ski memento" izvukao iz zaborava raznih arhiva.

Istoimena knjiga, pak, trajni je katalog splitske fotografske prošlosti popraćen tekstovima na izvornoj splitskoj čakavici 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, kako su i objavljivani. U knjizi su ti tekstovi objavljeni i u "prijevodu" na hrvatski standardni jezik.

"Ovo je lice Splita kroz stotinu i višje godin koje ste nan Vi, dragi štioci Slobodne Dalmacije darovali na požutiloj karti, a mi Van ga vraćamo u libru, na slavu i diku našega Splita grada", poručio je autor u predgovoru knjige, ističući svoju želju i napore za očuvanjem i trganjem od zaborava čakavskog dijalekta..

Kolumna "Spli'ski memento" u kojoj su tjedno objavljivane stare fotografije Splita prvi je put objavljena na proljeće 2002. godine, a zamišljena je kao suradnja s čitateljima, koji te fotografije i šalju. Na tim je "djelićima povijesti" prikazan niz događaja, osoba, lokacija, obiteljskih motiva. Jedan od najvažnijih kriterija pri odabiru fotografija za objavljivanje jest njihova životnost i dinamika.

U "Mementu" su povremeno sudjelovale i ustanove poput splitskog Konzervatorskog odjela ili Muzeja Grada Splita sa svojim arhivskim fotografijama.

Damiru Šarcu u prikupljanju podataka o pojedinim fotografijama i rekonstrukciji lokacija, događaja i osoba pomagao je i veliki broj povjesničara, urbanista, arhitekata, arheologa, fotografa, povjesničara umjetnosti i entuzijasta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙