FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush u utorak je izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog lansiranja svemirskog broda Discovery koje simbolizira "važan korak" u američkom osvajanju svemira.

"Naš svemirski program naš je nacionalni ponos, a ovaj let je važan korak prema našem glavnom cilju, a to je nastavak dominacije u svijetu kada je riječ o istraživanjima svemira i letovima naših svemirskih brodova s posadom", stoji u priopćenju iz predsjedničkog ureda.

Na pitanje novinara razmišlja li američki predsjednik i dalje o slanju američke misije na Mars, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan odgovorio je kako je riječ o "dugoročnoj misiji" i dodao da je "današnje lansiranje prvi važan korak u ponovnom vraćanju SAD-a na scenu istraživanja svemira".

McClellan je novinarima kazao kako je američki predsjednik svoje oduševljenje uspješnim lansiranjem Discoveryja izrazio zdušnim pljeskom u njegovim privatnim odajama u Bijeloj kući. U svemirskom centru Cape Canaveral na Floridi lansiranje Discoveryja pratila je Busheva supruga Laura, a bio je nazočan i njegov brat Jeb Bush, guverner Floride.

LONDON - U istrazi nedavnih terorističkih napada u Londonu postignut je značajan napredak, nakon premetačine jednog londonskog stana i zapljene automobila za koji se pretpostavlja da je korišten u jednome od napada 21. srpnja, izjavio je u utorak navečer šef londonske policije sir Ian Blair.

"Rezultati današnje istrage značajni su", rekao je Blair u intervjuu za televizijsku postaju Channel Four, no još nije moguće uspostaviti konačnu vezu između napada počinjenih 7. srpnja u kojima je poginulo 56 osoba a 700 je ozlijeđeno, i neuspjelih napada počinjenih 21. srpnja u kojima nitko nije stradao.

"Mislim da su napadi vrlo slični. Shema im je vrlo slična, a i motivi su im isti, no za sada ne možemo uspostaviti izravnu vezu među njima", rekao je Blair, dodavši kako teroristi koji su sudjelovali u napadima 7. i 21. srpnja "vjerojatno nisu djelovali sami".

"Znamo da četiri osobe nisu mogle sve to učiniti same ni u jednom ni u drugom slučaju. Morali su imati pomoć", rekao je šef londonske policije.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u utorak je pozdravio obnovu šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom naoružanju u Pekingu, te čestitao predstavnicima svih zemalja koje sudjeluju u pregovorima na njihovoj volji da se angažiraju na "izlasku iz teške situacije". Čestitke je Annan uputio ministrima vanjskih poslova Sjeverne Koreje, Južne Koreje, SAD-a, Japana, Kine i Rusije. Također je izrazio nadu da će obnova pregovora omogućiti značajan napredak na ostvarenju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog Korejskog poluotoka bez nuklearnog oružja. Prvi čovjek UN-a obećao je kako će s predstavnicima šest zemalja usko surađivati. Sjeverna Koreja izvijestila je kako je "u potpunosti spremna" angažirati se na denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Njezin pregovarač u Pekingu Kim Gye-Gwan kazao je kako taj cilj zahtijeva "postojanu političku želju i strateške odluke",

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙