FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivša Drnovšekova stranka podijeljena, ali optužuje Janšu za negativna gospodarska kretanja

LJUBLJANA,10. kolovoza(Hina) - Slovenski liberalni demokrati (LDS),koje je nekad vodio predsjednik države Janez Drnovšek, u teškoj sukrizi identiteta i čekaju izborni kongres na jesen, ali se slažu ukritikama vlade premijera Janeza Janše.
LJUBLJANA,10. kolovoza(Hina) - Slovenski liberalni demokrati (LDS), koje je nekad vodio predsjednik države Janez Drnovšek, u teškoj su krizi identiteta i čekaju izborni kongres na jesen, ali se slažu u kritikama vlade premijera Janeza Janše.

Grupa LDS-ovih zastupnika u srijedu je u otvorenom pismu optužila vladu za sve negativnija gospodarska kretanja, sve jači nadzor tvrtaka u državnome vlasništvu i ostavljanje na cjedilu nekih poduzeća koja se žele privatizirati ili preustrojiti jer im prijeti stečaj.

Kao primjer slučajeva u kojima se vlada ne odlučuje na potrebnu intervenciju kako bi zaštitila zaposlene ističu Industriju kože iz Vrhnike i Tvornicu stakla iz Rogaške te još neke tvrtke u kojima bi bez posla moglo ostati nekoliko tisuća radnika.

Isto tako, upozoravaju u otvorenom pismu parlamentarni zastupnici liberalnih demokrata, ako se ne ispuni obećanje prijašnje vlade francuskoj tvornici Renault da će pogon Revoz u Novome Mestu subvencionirati s tridesetak milijuna eura kako bi se u njemu počeo proizvoditi novi model automobila, prijeti gubitak nekoliko tisuća radnih mjesta.

Ministar gospodarstva Andrej Bizjak nedavno je priznao kako Renaultu još nije uplaćen "ni cent" te je najavio nove razgovore.

Liberali upozoravaju i na slučaj nekad atraktivnog vojnog odmarališta Rimskih toplica, kojima se koristila bivša JNA, a koje, unatoč velikim turističkim mogućnostima, stoje puste i zapuštene, te dodaju da su pokućstvo i oprema pokradeni.

Liberalni demokrati još se nisu oporavili od poraza na prošlogodišnjim izborima, a dvoje o tome treba li smijeniti sadašnjeg predsjednika stranke i nekadašnjeg premijera Antona Ropa.

Članovi stranke o tome će odlučiti na izbornom kongresu u listopadu ove godine, a kako pišu slovenski mediji, zasad su najozbiljniji protukandidati Antonu Ropu nekadašnji ministar obrane Jelko Kacin i kratkotrajni ministar vanjskih poslova u prijašnjoj vladi Ivo Vajgl.

Veću potporu ima Kacin, koji je trenutačno zastupnik u Europskom parlamentu, ali je i dalje prisutan u slovenskom političkom životu i poznat je kao energični protivnik Janše i njegove koalicije.

Dio parlamentarnih zastupnika stranke okupljen oko nekadašnjeg ministra prometa i pomorstva Marka Pavlihe zauzima se pak za to da Rop ostane na čelu stranke i da mu se da nova prilika.

Slovenski politički analitičari ocjenjuju da će odlučujući događaj za budućnost stranke biti rezultat nacionalnog referenduma o Slovenskoj radioteleviziji 25. rujna. Tada će se vidjeti koliko je među slovenskim biračima onih koji, kao i Rop, vjeruju da Janšin Zakon o javnoj televiziji, nedavno prihvaćen u parlamentu, krši autonomiju novinara i koncept javne televizije te da vodi u svojevrsno medijsko jednoumlje, čega se boje neki liberalni i lijevi krugovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙