FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: oporba i HSU protiv tzv. švicarske formule za mirovine

ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Vladina nakana da promjeni formulu zausklađivanje mirovina, vrati se na tzv. švicarski model, doživjela jedanas oštre kritike oporbe u Hrvatskom saboru, ali i HDZ-ovakoalicijskog partnera HSU-a koji poručuje da ta formula nije vrijednaposljedica koje će proizvesti.
ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Vladina nakana da promjeni formulu za usklađivanje mirovina, vrati se na tzv. švicarski model, doživjela je danas oštre kritike oporbe u Hrvatskom saboru, ali i HDZ-ova koalicijskog partnera HSU-a koji poručuje da ta formula nije vrijedna posljedica koje će proizvesti.

Ako se to, ipak, izglasa, prešla bi se donja granica tolerancije, upozorio je Josip Sudec (HSU) nudeći Vladi da zakon koji uređuje usklađivanje, umjesto hitne, prođe redovno proceduru, odnosno da se švicarski model primjeni za povlaštene, a sadašnji model usklađivanja mirovina za sve ostale, obične, mirovine.

Ne nađe li se pravičnija formula, umirovljenici bi iz socijale prešli u socijalne slučajeve, poručio je Sudec.

Vlada je kroz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predložila da se od veljače iduće godine mirovine više ne usklađuju prema sadašnjoj formuli, dakle rastu plaća, nego prema tzv. švicarskoj formuli, odnosno polovici zbroja rasta plaća i troškova života.

HSU-ovim upozorenjima pridružila se i oporba koja tvrdi da će vraćanje na švicarsku formulu dugoročno značiti manje mirovine, a posebice će biti oštećeni novi umirovljenici.

Opasno je donositi ovaj zakon, nove umirovljenike čeka kataklizma, ocijenio je Davorko Vidović (SDP), prozivajući Vladu da od sadašnje formule odustaje nakon što je srozala gospodarstvo koje više ne može podnositi obračun mirovina po toj formuli.

U godinu i pol HDZ je strmoglavio Hrvatsku, s vrha tranzicijskih zemalja pali smo na dno, kazao je Vidović, a slično drži i Dragutin Lesar (HNS/PGS).

Oporba Vladu optužuje da je svjesno išla na istodobno donošenje zakona o vraćanju duga i o usklađivanju mirovina, kako bi ovaj zadnji, loš po umirovljenike, 'progurala' u sjeni povrata duga.

Vladin je prijedog 'branila' državna tajnica Ministarstva rada Vera Babić tumačeći kako kombinirane formule primjenjuje većina europskih zemalja, da je švicarska formula fiskalno dovoljno prihvatljiva, a socijalno pravednija od drugih.

Vraćanje na švicarski model podržao je samo HDZ, a Andrija Hebrang kaže da je to neminovnost, nužda i nezaobilazni dio u strategiji oporavka hrvatskoga gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙