FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ElBaradei pozvao na suzdržanost, nada se nastavku pregovora

BEČ, 9. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Šef Međunarodne agencije zaatomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei pozvao je Irance iEuropljane na "maksimalnu suzdržanost", izrazivši pritom nadu daobnova osjetljivih nuklearnih aktivnosti u Iranu ne znači "trajanprekid" pregovora.
BEČ, 9. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei pozvao je Irance i Europljane na "maksimalnu suzdržanost", izrazivši pritom nadu da obnova osjetljivih nuklearnih aktivnosti u Iranu ne znači "trajan prekid" pregovora.

ElBaradei je to kazao pred početak izvanrednog sastanka vijeća guvernera, izvršnog tijela IAEA, koji je organiziran na zahtjev europske trojke (Velika Britanija, Njemačka i Francuska) kako bi se razmotrilo iransko obnavljanje nuklearnih aktivnosti u postrojenju u Ispahanu.

Na sastanku koji je započeo u utorak poslije podne razmotrit će se nacrt rezolucije u kojoj se upozorava Teheran da ne obnavlja program obogaćivanja urana koji se može koristiti za atomsko gorivo za nuklearne elektrane ili nuklearno oružje.

Ako Iran zanemari upozorenje EU-a vjerojatno će biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a koje bi mu moglo nametnuti sankcije.

"Nadam se da je to samo trenutni problem, a ne trajni prekid", kazao je ElBaradei.

"Uspostavljanje povjerenja između dvije strane nakon četvrt stoljeća nepovjerenja je dugoročan zadatak. Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙