FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast depozita banaka nastavljen i u lipnju

ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Rast depozita banaka nastavljen i ulipnju
ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Rast depozita banaka nastavljen i u lipnju

HINA - Financijski servis

Podaci o ukupnim depozitima poslovnih banaka (depozitni novac te štedni i oročeni kunski i devizni depoziti) za lipanj potvrdili su da je višemjesečni trend smanjenja depozita, koji je trajao od prosinca 2004. pa do travnja 2005., zaustavljen, navode analitičari Raiffeisenbank (RBA).

Krajem lipnja ukupni depoziti banaka dosegnuli su 129,3 milijardi kuna što je gotovo 1,5 milijardi kuna više u odnosu na kraj svibnja ove godine. Najviši rast od 850 milijuna kuna zabilježili su pritom štedni i oročeni devizni depoziti, zatim kunski depoziti (531 milijun kuna) dok je mjesečna promjena depozitnog novca bila relativno mala (84 milijuna kuna).

Rast deviznih depozita na mjesečnoj je razini dominatno posljedica rasta devizne štednje sektora stanovništva, koja je koncem lipnja iznosila 67,7 milijardi kuna, budući da je u promatranom razdoblju štednja trgovačkih društava u stranim sredstvima plaćanja čak i smanjena (sa 11,5 na 11,35 milijardi kuna). Ti podaci, navode iz RBA, ne iznenađuju s obzirom da se radi o mjesecu početka turističke sezone.

Na godišnjoj razini ukupni depoziti, bez depozitnog novca, bilježe rast od 10,3 posto (9,8 milijardi kuna), što je najviša stopa rasta depozita u ovoj godini.

Najveću apsolutnu promjenu su zabilježili devizni depoziti koji su s rastom od 5,7 milijardi kuna dosegnuli 79,8 milijardi kuna, dok je najveća relativna promjena (odnosno najviša godišnja stopa rasta) od 19,7 posto ostvarena u kategoriji kunskih depozita.

Ukupni kunski depoziti prvi su se put sasvim približili razini od 25 milijardi kuna.

Pozitivna kretanja u lipnju povoljno su utjecala na polugodišnje rezultate, pa su u odnosu na konac prosinca 2004. ukupni depoziti porasli 1,46 milijardi kuna. Analitičari RBA navode da je rast isključivo posljedica pozitivnih kretanja u kategoriji kunskih depozita, koji su u šest mjeseci porasli gotovo 2,5 milijardi kuna, te depozitnog novca čiji je rast bio 973 milijuna kuna.

U šestomjesečnom razdoblju za razliku od godišnjih kretanja devizni depoziti banaka bilježe poprilično visoki pad (2 milijarde kuna). Pritom iz RBA napominju da je u odnosu na kraj prosinca 2004. jačanje kune u odnosu na euro (za 4,7 posto) djelovalo na smanjenje kunskog iznosa deviznih depozita koji prevladavaju u strukturi ukupnih depozita (nešto manje od 62 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙