FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast kredita banaka stanovništvu u lipnju rekordan

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Ukupni krediti banaka stanovništvu uHrvatskoj u lipnju peti mjesec za redom bilježe rast i to uz najvišumjesečnu stopu u 2005, od 2,3 posto ili za 1,55 milijardi kuna,dosegnuvši pritom rekordnih 69,8 milijardi kuna.
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Ukupni krediti banaka stanovništvu u Hrvatskoj u lipnju peti mjesec za redom bilježe rast i to uz najvišu mjesečnu stopu u 2005, od 2,3 posto ili za 1,55 milijardi kuna, dosegnuvši pritom rekordnih 69,8 milijardi kuna.

Od toga se 33,3 posto ili 23,2 milijarde kuna odnosi na stambene kredite. U odnosu na lanjski lipanj rast kredita usmjerenih stanovništva prvi je put nakon travnja 2004. zabilježio godišnju stopu rasta višu od 20 posto (20,8 posto), navodi se u analizi Raiffeisenbank (RBA).

Plasmani trgovačkim društvima zabilježili su također rast i to u ukupnom iznosu od 455 milijun kuna, što je dominantno posljedica povećanja kunskih i deviznih kredita peti mjesec za redom, koji su sa 55,6 milijardi kuna porasli na 56,1 milijardu kuna. Tako su uz godišnju stopu rasta od 7,9 posto ukupni plasmani trgovačkim društvima dosegnuli 60,5 milijardi kuna, navode analitičari RBA.

Ukupni su plasmani banaka, koji obuhvaćaju potraživanja od ostalih domaćih sektora, ostalih bankarskih te nebankarskih financijskih institucija u lipnju, uz godišnju stopu rasta od 14,5 posto, zabilježili vrijednost od 133,7 milijardi kuna, potvrđujući tako da je tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja došlo do ubrzanja rasta kreditne aktivnosti banaka.

Takva godišnja stopa rasta najviša je od prosinca 2003. godine, dok se rast ukupnih plasmana banaka na mjesečnoj razini, drugi mjesec za redom, približio iznosu od dvije milijarde kune.

Analizom promjena u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje 2004. analitičari RBA uočavaju da je rast potraživanja banaka na osnovu kreditnih plasmana stanovništvu i trgovačkim društvima u 2005. zamjetno viši.

Tako je u prvih šest mjeseci rast ukupnih kredita sektoru poduzeća iznosio 2,75 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju 2004. rast kredita iznosio svega 473 milijuna kuna.

Razlika rasta kredita stanovništvu u prvom polugodištu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 1,7 milijardi kuna, budući da su krajem lipnja u odnosu na konac 2004. godine plasmani stanovništvu povećani za gotovo 4,5 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine rast iznosio 2,75 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙