FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor podupro ratifikaciju ugovora sa Slovenijom

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Svi saborski klubovi pozdravili su učetvrtak ratifikaciju Ugovora između Hrvatske i Slovenije oizbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanjaplaćanja poreza na dohodak i imovinu, te pozvali hrvatsku diplomacijuda pokuša požuriti i slovensku ratifikaciju tog ugovora.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Svi saborski klubovi pozdravili su u četvrtak ratifikaciju Ugovora između Hrvatske i Slovenije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i imovinu, te pozvali hrvatsku diplomaciju da pokuša požuriti i slovensku ratifikaciju tog ugovora.

Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da je Ugovor potpisan prošloga mjeseca na susretu hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše na Brijunima, a njime se rješava pitanje svih vrsta oporezivanja što će, rekao je, poboljšati razmjenu dobara i usluga između dvije države.

Posebno je izdvojio činjenicu da se Ugovorom rješava i pitanje oporezivanja mirovina hrvatskih državljana koji su radni vijek proveli u Sloveniji i obrnuto, rekavši da je sada na diplomaciji da požuri slovenski parlament da što prije ratificira Ugovor.

O žurnosti obostrane ratifikacije, naime, ovisi i primjena odredbi o mirovinama - počele bi se primjenjivati prvog idućeg mjeseca nakon ratifikacije, a sve ostale odredbe od 1. siječnja 2006.

Saborski klubovi, uz bezrezervnu potporu ratifikaciju, ističu da Ugovor rješava pitanje više od 14 tisuća hrvatskih umirovljenika koji su mirovine ostvarili u Sloveniji, odnosno njihovog prava da ostvare porezne odbitke i olakšice.

Damir Kajin (IDS) tvrdi da bi, ne ratificira li Slovenija ugovor do kraja godine, ti umirovljenici mogli izgubiti od 16 do 32 posto mirovine, također pozvavši Vladu da pokuša od Slovenije ishoditi što skoriju ratifikaciju.

Ante Markov (HSS) saborsku ratifikaciju Ugovora drži i pozitivnim iskorakom u ukupnim odnosima Hrvatske i Slovenije, uvjeren da će hrvatski pristup tom pitanju poslati poruku Sloveniji da što hitnije i ona učini isto.

Obostrana ratifikacija, smatra, prilika je i za rješavanje ostalih otvorenih pitanja između dvije države, posebno problem hrvatskih štediša Ljubljanske banke, ali i nužnosti da i Slovenija svoju cestovnu infrastrukturu prilagodi onoj u Hrvatskoj.

Klubovi su podržali i predloženu ratifikaciju Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za projekt izgradnje obalne infrastrukture luke Dubrovnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙