FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podignuta optužnica protiv Jelene Brajše

ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Zagrebačko Općinsko državnoodvjetništvo danas je podnijelo optužni prijedlog protiv bivšeravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše, izvijestilo je danastužiteljstvo.
ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo danas je podnijelo optužni prijedlog protiv bivše ravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše, izvijestilo je danas tužiteljstvo.

Brajšu se tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, za koje zakon predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine.

Optužni prijedlog zagrebačkom Općinskom sudu tužiteljstvo je podnijelo nakon kriminalističke obrade koju je policija provela u Caritasovom domu "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici zbog sumnje u seksualno zlostavljanje maloljetnog štićenika i pokušaj silovanja zaposlenice doma, kaže u priopćenju zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesne Abramović.

Kazneno djelo sprječavanja dokazivanja odnosi se na osobe koje s "s ciljem da spriječe ili znatno otežaju dokazivanje u postupku pred sudom, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku sakriju, oštete ili unište tuđi predmet ili ispravu koji služe dokazivanju".

Priča o pokretanju kaznenog progona protiv Jelene Brašje u medijima se posljednji puta pojavila nakon što je krajem srpnja u njenoj kući u Zagrebu pronađen dnevnik pritvorenog bivšeg kuhara Caritasova doma u Brezovici Mije Penića, u kojemu je navodno detaljno opisivao silovanja i bludničenja nad štićenicama doma.

Dnevnik je nakon višesatne policijske pretrage pronađen u Brajšinoj kući, iako je ona u medijskim istupima ranije tvrdila da je dnevnik samo vidjela, ali ne i čitala i odnijela kući. Brajši je nakon pretrage u kući pozlilo, pa je završila u bolnici, a nekoliko dana kasnije nadbiskup Bozanić dekretom ju je razriješio dužnosti, zbog, kako je istaknuto, zdravstvenih razloga.

Uz bivšeg domara i kuhara kazneni je postupak za "slučaj Brezovica" do sada pokrenut i protiv pet odgojiteljica, među kojima su i tri časne sestre. Njih se sumnjiči da su zanemarivale i zlostavljale štićenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙