FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 7. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

TEHERAN - Iranska tvornica za obogaćivanje urana biti će spremna za rad u ponedjeljak kada Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) postavi nadzornu opremu, rekao je u nedjelju jedan stručnjak, a prenijela je agencija Isna. "Tehnički predstavnik IAEA-e bit će u nedjelju navečer u Teheranu i tehnička oprema agencije bit će postavljena u ponedjeljak" u tvornici u Ispahanu, rekao je Gholamreza Aghazadeh, predsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je ranije u nedjelju kazao da će obogaćivanje urana početi čim UN-ova agencija IAEA postavi svoje nadzorne kamere u tvornicu. Međutim, prenijela je također agencija Isna, Vanjskopolitički odbor iranskog parlamenta prihvatio je tekst kojim traži obnovu procesa obogaćivanja urana prije sjednice IAEA-e.

TEHERAN - Novi iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je u nedjelju Siriju na jačanje suradnje zbog američkog pritiska na obje države. "Postojanje zajedničkih prijetnji traži veću suradnju između Teherana i Damaska", rekao je Ahmadinedžad na zajedničkoj novinskoj konferenciji sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. Asad je prvi strani čelnik koji je posjetio novog predsjednika Islamske Republike, vjerskog konzervativca koji je prisegnuo u subotu nakon neočekivane izborne pobjede u lipnju. "Ne postoji granica za suradnju Irana i Sirije... Jačanje veza može zaštititi Bliski istok od mogućih agresija", rekao je. SAD optužuju Teheran i Damask, saveznike u iransko-iračkom ratu osamdesetih godina prošlog stoljeća, da ne ulažu dovoljne napore da spriječe prelaske terorista u Irak, što obje zemlje opovrgavaju.

RIM - U Italiji je izbilo 135 požara u posljednja 24 sata koja gase jedinice državne šumske straže, piše u nedjelju list La Repubblica. Nacionalna operativna centrala državne šumske straže, koja koordinira 15 regionalnih operativnih dvorana dobila je, u posljednjih 12 sati, 2485 dojava izbijanja požara. Najveći broj požara zabilježen je u regiji Campaniji (61), zatim u Calabriji (35), te Toscani (8). Izgorjelo je više stotina hektara mediteranske makije, a smatra se da je većina požara podmetnuta.

VLADIKAVKAZ - Devetorica ruskih vojnika ubijena su a devetorica ranjena u Čečeniji u nekoliko incidenata u posljednja 24 sata u toj kavkaskoj republici, objavila je u nedjelju proruska uprava u Čečeniji. Četvorica ruskih vojnika su ubijena, a četvorica ranjena u 19 napada na položaje snaga saveznih ruskih vojnika u Čečeniji. Blizu grada Vedeno u napadu na vojni kamion ubijena su trojica vojnika, a dvojica ranjena. Četiri su vojnika ranjena od kojih je jedan preminuo u bolnici kada je njihovo vozilo u nedjelju ujutro u glavnome gradu Grozni naletjelo na minu. Konačno, jedan je vojnik poginuo u subotu u Groznome pokušavajući deaktivirati eksplozivnu napravu.

LJUBLJANA - Dramatično spašavanje slovenskog alpinista Tomaža Humara iz njegova prisilnog bivaka na 6.200 metara nadmorske visine u himalajskome masivu Nanga Parbat nastavit će se u ponedjeljak ujutro, a u akciju će se svojim helikopterom uključiti pakistanska vojska. Kako su u nedjelju u domovinu javili članovi njegove ekspedicije, za pomoć su se obratili pakistanskoj vojsci koja raspolaže odgovarajućim helikopterom koji bi mogao doletjeti do te visine, te Humaru dobaciti konopac i izvući ga. Najpoznatiji slovenski ekstremni alpinist, a i jedan od vodećih u svijetu, želio se popeti na vrh preko 80000 metara visoke planine koja je već odnijela mnoge živote izazivača na usponu njezinom opasnijom južnom stijenom Rupal. Humar tvrdi da bi u sadašnjem položaju mogao izdržati najviše 7 do 10 dana.

JERUZAELM - Izraelska vlada u nedjelju je konačno odobrila prva povlačenja izraelskih naselja iz okupiranog pojasa Gaze, a u znak prosvjeda protiv evakuacije ministar financija Benjamin Netanyahu podnio je ostavku, javljaju agencije. Netanyahu, inače glavni protivnik premijera Ariela Sharona u njihovoj desničarskoj stranci Likud, podnio je ostavku neposredno prije nego li je kabinet sa 17 glasova za i 5 protiv definitivno definitivno odobrio Sharonov plan povlačenja. "Jednostrano povlačenje bez ičega zauzvrat nije način", kazao je Netanyahu u svome pismu ostavke, a prenosi agencija Reuters. "Ne mogu biti dio neodgovornog poteza koji dijeli narod i šteti sigurnosti Izraela, a u budućnosti će biti prijetnja cjelovitosti Jeruzalema", napisao je Netanyahu. Prva faza evakuacije izraelskih doseljenika iz pojasa Gaze trebala bi početi idućeg tjedna.

GAZA - Radikalni islamski pokret Hamas objavio je u subotu na svojoj internet stranici natječaj za najbolji plakat na temu izraelskog povlačenja iz Gaze. Na plakatu koji će se reproducirati i lijepiti po ulicama Gaze, povlačenje treba biti prikazano kao pobjeda palestinskih radikalnih skupina na čelu s Hamasom. S druge strane plakat treba zorno prikazati "očaj i poraz" Izraelaca zbog povlačenja predviđenog sredinom kolovoza. Zadnjih tjedana Hamas se oštro natječe s vlastima palestinske uprave oko obilježavanja tog za Palestince važnog događaja te ulaže velika sredstva u organizaciju proslava, izradu zastava, postera, uniformi. Kandidati trebaju radove predati do 11. kolovoza, a pobjednik će osvojiti 250 dolara. Postoje također druga i treća nagrada.

MOSUL - Lokalna ćelija terorističke mreže al-Qaide dijelila je u Mosulu brošure kojima traži od "dobrih muslimana" da na određeni telefonski broj prijave "kolaboracioniste". Tekst, čija autentičnost nije provjerena, potpisale su "Brigade Mohameda ben Salama za ubojstva" ćelije al-Qaide u Niniveu, pokrajine kojoj je Mosul glavni grad. "Mi mudžahedini al-Qaide najavljujemo braći da ćemo se svom silinom obrušiti na one "koji su željni mrvica koje im bacaju obožavatelji Križa". "Prijavljivanje špijuna, kolaboracionista, tajne policije, vojske kurdskih boraca je sveta dužnost svakog muslimana i svake muslimanke", ističe se u brošuri. Knjižicom se poziva građane da nazovu "mudžahedine na određene brojeve između 18 i 19 sati. Za pružanje važne informacije, najavljena je velika nagrada.

KIJEV - Muškarac za kojega se sumnja da je od 1983. godine ubio tridesetak djevojčica, uhićen je na istoku Ukrajine, javljaju u nedjelju mediji. Osumnjičeni, koji je živio u pokrajini Zaporožje, u Ukrajinu je stigao 1982. iz Kemerova u Sibiru, kazao je zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Genadij Moskar. Kako prenosi agencija Interfax, djevojčice su počele nestajati 1983. u području Dnjepropetrovska gdje je osumnjičeni živio.

Zamjenik ministra nije dao nikakvih pojedinosti u osumnjičeniku, ali je kazao da je on priznao kako je nedavno ubio desetogodišnju djevojčicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙