FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladen Vučković pobjednik je Alke

SINJ, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Mladen Vučković, 33-godišnji inženjergrađevinarstva iz Brnaza kraj Sinja, pobjednik je jubilarne, 290.sinjske alke, koja je održana pred više od 8000 gledatelja.
SINJ, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Mladen Vučković, 33-godišnji inženjer građevinarstva iz Brnaza kraj Sinja, pobjednik je jubilarne, 290. sinjske alke, koja je održana pred više od 8000 gledatelja.

Mladen Vučković, čiji je otac Anđelko bio četverostruki pobjednik Sinjske alke, pobijedio je na natjecanju u nedjelju sa sedam osvojenih bodova, a najbliži mu je sa šest bodova bio Ivo Zorica, nećak alajčauša Ivana Zorice.

Inače, gađanje mnogih alkara nije u nedjelju bilo na zavidnoj razini pa je bilo čak 11 promašaja, te 17 jedinica.

Obnašatelj dužnosti alkarskog vojvode Ivan Čikara slavodobitniku je čestitao na junačkome megdanu i na koplje mu privezao znamen pobjede - hrvatsku trobojnicu, a pripala mu je i zlatna plaketa Alke.

I ove godine, četvrti put zaredom, pokrovitelj Alke bio je "puk Sinja i Cetinskog kraja", pa će slavodobitniku i njegovu momku darove pokrovitelja biti uručene na svečanoj alkarskoj večeri koja će se održati idućeg tjedna.

U natjecanju je sudjelovalo 17 kopljanika koje je vodio 59-godišnji alajčauš Ivan Zorica - najstariji kopljanik u četi. Njemu je to bila i posljednja Alka u kojoj sudjeluje 35 godina, od čega je 16 godina na dužnosti alajčauša. Zorica je novinarima izjavio kako se povlači iz Alke i mjesto prepušta mlađima.

Ovogodišnju Alku obilježilo je i nekoliko manjih problema koji su pokvarili dojam pri održavanju te viteške igre. Na samome početku, još u alkarskoj povorci, dvojica alkara pala su s konja, a tijekom natjecanja još dvojica, ali, srećom, bez posljedica. Većina konja bila je nemirna i teško su ih obuzdavali. Na polovici treće utrke počela je padati i kiša, koja je bila sve jača i nije prestala do kraja natjecanja, što je pokvarilo raspoloženje i alkara i gledatelja.

Alkarsko slavlje u nedjelju počelo je budnicom Gradske glazbe ulicama Sinja, te prangijama s drevne gradske tvrđave, odakle su sinjski branitelji godine 1715. s tog područja posljednji put protjerali osmalijske osvajače. Upravo u čast te pobjede utemeljena je jedinstvena viteška igra u svijetu, koja je postala i kulturnim događajem najviše kategorije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙