FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 5. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

GOLUBIĆ - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, u pratnji predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, ministara i vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, posjetio je danas poslijepodne Golubić kod Knina u kojemu se gradi naselje za 122 obitelji Hrvata izbjeglih iz Bosne i Hercegovine koji će napustiti privatnu imovinu povratnika u Kninu i njegovoj okolici. Izgradnja naselja počela je u lipnju prošle godine. Dovršeno je 66 kuća u koje su se obitelji već uselile. Kuće grade same hrvatske obitelji na državnom zemljištu, a materijal im je osigurala Vlada. Projekt je vrijedan 32,8 milijuna kuna. Kada budu dovršene sve kuće, u njima će živjeti 518 osoba, među kojima 218-ero djece. Premijer Sanader najavio je da će vrlo brzo biti ostvareno još jedno obećanje - gradnja osnovne škole i crkve.

ZAGREB - Brojnim kulturnim i zabavnim manifestacijama Grad Zagreb danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja. Središnja zagrebačka proslava održava se na tri lokacije oko jarunskog jezera, gdje od 10 sati ujutro Zagrepčani mogu sudjelovati u sportsko-rekreacijskom te zabavnom programu. Oko Malog jezera održava se sportski i dječji program. Cjelodnevni sportsko-rekreacijski program održava se i na Velikom jezeru, kao i bogat zabavni program koji obuhvaća natjecanje u plesu, talent i karaoke show, let balonom. Za 21 sat najavljen je koncert Parnog valjka, a program završava u 22,30 vatrometom. Glumačka družina Histrion građanima poklanja predstavu "Fric i Pjevačica" koja će se održati na Opatovini u 21 sat.

ZAGREB - Voditelj saborske Službe za odnose s javnošću i glavni urednik Izvješća Hrvatskoga sabora, publicist i grafolog Željko Sabol umro je u Zagrebu u 63. godini života. U Hrvatskom saboru radio je od 1990. U dva je navrata bio predstojnik Ureda predsjednika Sabora te 14 godina glavni i odgovorni urednik saborskih Izvješća. Posljednjih desetak godina paralelno je radio i na poslovima tajnika te voditelja saborske Službe za odnose s javnošću. U Leksikografskom zavodu Sabol je obavljao pravne poslove, ali i pripremio za tiskanje rukopis Krležine knjige "Zapisi s Tržića". Radio je i u Zavodu za vještačenja te u Zagrebačkoj filharmoniji. Osvrte na aktualna društvena i politička zbivanja u zadnjih desetak godina objavio je u više od 300 prikaza u novinama i časopisima, među inim u Vjesniku i Hrvatskom slovu. Teoretski i praktično bavio se sudskom grafologijom, objavio je knjigu "Identitet rukopisa" i obavio na tisuće vještačenja.

SINJ - Alkar Ante Poljak, 49-godišnji ravnatelj sinjskog Hipodroma, pobjednik je današnjeg natjecanja kopljanika za Baru, u kojem je sudjelovalo 17 alkara na čelu s alajčaušem Ivanom Zoricom.Poljak je pogodio dvije sride i jednu dvicu, skupio osam bodova i tako nadmašio ostale kopljanike. Obnašatelj dužnosti alkarskog vojvode Ivan Čikara čestitao mu je na junačkome megdanu i na koplje mu je privezao dva metra zelenog sukna. Pobjedniku je pripala brončana plaketa Alke, te novčana nagrada od 10.000 kuna, koja prema zajedničkoj odluci svih alkara ide u Fond za obranu aktualnoga alkarskog vojvode generala Mirka Norca, koji je osuđen za ratni zločin i u ogulinskom je zatvoru. Sutra se kopljanici natječu za Čoju, a u nedjelju, 7. kolovoza, završno je alkarsko slavlje i natjecanje kopljanika za naslov slavodobnitnika 290. sinjske alke.

SINJ - U organizaciji Udruge veterana i poštovatelja Sinjske alke, osnovane godine 2001., nakon što je uprava Viteškoga alkarskog društva (VAD) onemogućila da slavodobitnik Alke primi darove predsjednika Stjepana Mesića, večeras je u palači Tripalo otvorena izložba pod nazivom Sinj i Cetinska krajina kroz stoljeća. Izloženo je nekoliko stotina predmeta, a među njima su, primjerice, dolame koje su vojvode nosili u 18. stoljeću i ostali dijelovi nošnje, kućanski predmeti, oruđe i oružje, nakit, ukrasi i arheološki predmeti, te sve ono što je posljednjih 30 godina brižno skupio Marinko Poljak iz sela Glavica, nedaleko od Sinja. Ta zanimljiva izložba sigurno će privući mnogobrojne posjetitelje, a bit će otvorena do 15. kolovoza, rekao je Stipe Breko, predsjednik Udruge i četverostruki pobjednik Sinjske alke, kojemu je Uprava VAD-a unatrag pet godina zabranila da sudjeluje na natjecanjima.

DIVULJE - Požar kod Škabrnje dojavljen je u 10,15 sati, a lokaliziran u 13,05 sati, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte. Izgorjela površina 17,5 hektara trave i niskog raslinja, a dio požara je bio na miniranom području. Na požarištu su gasila dva canadaira, JVP Zadar sa 14 gasitelja i šest vatrogasnih vozila, DVD Sukošan sa sedam gasitelja i vatrogasnim vozilom i Državna intervencijska postrojba iz Zadra sa sedam gasitelja i dva vatrogasna vozila. Požar na području Podorljak-Sapina Doci dojavljen je u 11,10 sati i tamo su upućena dva canadaira, JVP Šibenik DVD Rogoznica, DVD Primošten, DVD Grebaštica DVD Zaton, DVD Zablaće i DVD Šibenik sa 55 gasitelja i 13 vatrogasnih vozila. Zahvaćeno je oko dva hektara trave, makije i sto maslina. Požar je lokaliziran u 12 sati. Požarišta se saniraju i čuvaju.

VINKOVCI - Nepoznati počinitelj noćas je u Sotinu, nedaleko od Vukovara, na četirima kućama u vlasništvu građana srpske nacionalnosti, vlažnom vapnenom žbukom na fasadama napisao grafite "ubi Srbina" i "U ubi Srbina", te "Hrvatska U" i "Oj, Neretvo, teci niz stranu, nosi Srbe plavom Jadranu", priopćila je vukovarsko-srijemska policija. U priopćenju se ističe da policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je napisao grafite.

RIJEKA - U manjemu putničkom zrakoplovu cessni, koji je danas oko 16 sati pao u more kod Unija, poginuo je talijanski državljanin Giovanni Pasquini (1946.), doznaje se od primorsko-goranske Policijske uprave. Teže je ozlijeđena njegova supruga Ornella Dones, a lakše njihovo dvoje djece Giacomo i Francesco Pasquini. Zrakoplov u kojemu je bila talijanska obitelj letio je od Pule prema Unijama. Zbog zasad neutvrđenih razloga, zrakoplov je pri slijetanju pao u more oko 50 metara od obale i oko 200 metara od zračne luke na Unijama. Očevid još traje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙