FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30sati
ZAGREB, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

PEKING - Šest strana koje sudjeluju na pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu dogovorilo se u nedjelju da na tri tjedna prekinu razgovore i da se za stol vrate u tjednu što počinje 29. kolovoza, objavio je glavni kineski pregovarač Wu Dawei. Prema Wuovim riječima, predah će pregovaračima omogućiti da odu u svoje zemlje na konzultacije. Pregovorima nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkoj izjavi jer službeni Pjongjang ne odustaje od zahtjeva da zadrži svoj nuklearni program za mirnodopsku upotrebu. Dvije Koreje, Sjedinjene Države, Japan, Rusija i Kina 13 su dana nastojale doći do dogovora o zajedničkom priopćenju koje bi utvrdilo načelo da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnoga programa u zamjenu za energiju i sigurnosna jamstva.

BUKUREŠT - Rumunjska vlada objavila je da više neće plijeniti putovnice Rumunjima koji prekorače rok legalnog boravka u zapadnim zemljama. Ta je odluka uslijedila nakon što su vlasti prošloga tjedna po hitnom postupku oduzele putovnice 4.600 Rumunja. Rumunjska želi ući u Europsku uniju 2007. godine, a jedan od uvjeta je smanjenje ilegalne imigracije i jačanje granične kontrole. Oduzimanje putovnica izazvalo je bijes javnosti i medija, koji prenose da se brojni Rumunji koji često rade "na crno" na Zapadu neće moći vratiti na posao nakon ljetnog odmora u domovini. No, ministarstvo unutarnjih poslova ipak upozorava Rumunje koji prekorače rok legalnog boravka u zapadnim zemljama od 90 dana da će morati na neki način opravdati produženi boravak.

PRIŠTINA - Glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Marc Perrin de Brichambault posjetit će idućeg tjedna Kosovo. Brichambault će na Kosovu boraviti od 10. do 12. kolovoza, a razgovarat će s kosovskim čelnicima i predstavnicima političkih stranaka, s međunarodnim dužnosnicima, a posjetit će i kosovsku policijsku školu u Vučitrnu.

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u nedjelju "iskrenu zahvalu" Velikoj Britaniji, Japanu i Sjedinjenim Državama zbog pomoći koju su pružili Rusiji u spašavanju sedam mornara s batiskafa tri dana blokiranog na dnu mora uz obale Kamčatke. Sedmorica članova posade ruske podmornice AS-28, uz pomoć britanskoga robota za spašavanje, izašla su u nedjelju živa na površinu. Robot bez ljudske posade "Scorpio" razrezao je čelične kabele sonarnoga uređaja u koje se u četvrtak uz istočnu obalu Kamčatke na dubini od oko 190 metara zaplela mini-podmornica.

PEKING - Tajfun Matsa oslabio je i tropska oluja pomiče se prema sjeveru uz kinesku obalu, ali istočne se pokrajine još brane od kiša i eventualnih poplava, javljaju u nedjelju kineski mediji. U subotu su u pokrajini Zhejiang dvije osobe poginule, a dvije su nestale u klizištima, objavila je agencija China News Service. U toj je pokrajini od subote više od milijun ljudi moralo biti evkuirano iz njihovih domova. Tajfun se do nedjelje ujutro pomaknuo prema sjeveru i udario na pokrajinu Anhui, ali snaga mu nije bila kao u Zheijangu u kojem je napravio štetu od osamsto milijuna dolara, javlja China News Service.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙