FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 6. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

BANJA LUKA - Potpredsjednik vlade Republike Srpske (RS) i ministar pravde Džerard Selman izjavio je da se Vlada RS ne protivi ugovoru o imovinsko-pravnim odnosima između BiH i Hrvatske, već samo traži da se kompletna procedura u vezi s tim ugovorom vrati u institucije entiteta. "Kada sačinimo jedinstven stav, uputit ćemo ga Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH", rekao je Selman za "Nezavisne novine" od subote. "Nezavisne" od krugova bliskih Vladi RS doznaju da najviše kontroverzi izaziva status imovine pojedinih državnih poduzeća. Navodi se da hrvatska naftna kompanija INA potražuje 14 svojih benzinskih crpki kojima sada raspolaže banjolučki "Krajinapetrol", dok s druge strane, Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, kao nekadašnji investitor, traži pravo nad 18 posto Jadranskog naftovoda kojim upravlja kompanija JANAF, sa sjedištem u Zagrebu.

BRUXELLES - Europska unija zabranit će u petak uvoz kokoši i druge peradi te peradarskih proizvoda iz Rusije i Kazahstana kako bi spriječila širenje ptičje gripe, objavila je u subotu Europska komisija. Dužnosnici Unije kažu kako je riječ o mjeri opreza, budući da u stvarnosti nema trgovine peradi između te dvije zemlje i EU-a. "Komisija je zatražila od članica Unije odobrenje za zabranu do petka. Ako bude odobrena, odluka će stupiti na snagu toga dana", rekao je glasnogovornik Komisije Mikolaj Dowgielewicz. To je učinjeno samo kako bi se dvije zemlje dodale na listu država iz kojih je uvoz već zabranjen - Tajlanda, Hong Konga i Kine. Ruski i kazahstanski dužnosnici potvrdili su pojavu ptičje gripe u nekoliko ruskih regija i područja Kazahstana koje graniči s Rusijom.

LYON - Bjeloruski znanstvenik Jurij Bandajevski, specijalist za nuklearnu medicinu, osuđen 2001. na osam godina zatvora u Bjelorusiji zbog iznošenja kritika na račun vlasti svoje zemlje koje su, po njemu, prikrivale posljedice černobilske tragedije, oslobođen je u petak navečer, objavila je u subotu Komisija za istraživanja i neovisne informacije o radioaktivnosti. Bivši rektor Instituta za medicinu u Gomelu, zatvoren zbog delikta mišljenja. Uhićen je 1999. i osuđen u lipnju 2001. zbog "korupcije" na osam godina zatvora. On je optužio vlasti svoje zemlje za neodgovorno ponašanje glede posljedica černobilske tragedije na zdravlje ljudi, te za skrivanje istine o veličini katastrofe. Komisija želi da Bandajevski nastavi svoja istraživanja i poziva zainteresirane da sudjeluju u utemeljenju biomedicinskog istraživačkog laboratorija u Minsku.

PEKING - Kina je dopustila da se počne na ljudima testirati cjepivo protiv teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) od kojega je u svijetu 2003.-2004. umrlo 774 ljudi, piše u subotu dnevni list na engleskom China Daily. Cjepivo, koje je u listopadu izradio Ured za inspekcije i karantene, uspješno je testirano na majmunima, precizira list pozivajući se na jednog dužnosnika tog Ureda. SARS se pojavio u Kini krajem 2002. i ubrzo proširio na svijet, zarazivši osam tisuća ljudi, od kojih je 774 umrlo, uglavnom u Kini i Hong Kongu.

MUENCHEN - Tri osobe u kritičnom su stanju u subotu, dan nakon što je muškarac nožem napao u autobusu u Muenchenu osmero putnika prije nego što je uhićen. Policija je objavila da je 48-godišnji osumnjičenik talijanskog podrijetla pijan ušao u autobus u petak navečer, maltretirao putnike i zatim izvadio nož s oštricom dugom deset centimetara kojim je nasumce izbo putnike. Kada je vozač zaustavio autobus, napadač je izašao i napao slučajne prolaznike a potom se dao u bijeg. Policija ga je kasnije uhitila. Od četvoro žrtava primljenih u bolnicu, dva muškarca od 64 i 47 godina, te 47-godišnja žena u kritičnom su stanju. Drugi muškarac od 56 godina teško je ranjen no život mu nije ugrožen, dok su drugi pretrpjeli lakše ozljede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙