FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran obnavlja nuklearne aktivnosti

TEHERAN, 27. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Iranski predsjednik MohamadHatami je izjavio u srijedu da će Iran pomalo obnavljatiultra-osjetljive nuklearne aktivnosti što god da joj ponudi EU uzamjenu da ih prekine.
TEHERAN, 27. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Iranski predsjednik Mohamad Hatami je izjavio u srijedu da će Iran pomalo obnavljati ultra-osjetljive nuklearne aktivnosti što god da joj ponudi EU u zamjenu da ih prekine.

"Nadam se da će njihovi prijedlozi pobrinuti se, kao što je i predviđeno, za obnavljanje aktivnosti konverzije u Ispahanu", kazao je Hatami dodavši da "dogodilo se to ili ne, Iran će obnoviti aktivnosti u Ispahanu".

Konačna je odluka donesena na nedavnom sastanku s vodećim ljudima iranskog režima, rekao je Hatami novinarima ne kazavši kada će točno Iran obnoviti proces konverzije.

Hatami u kolovozu predaje predsjedničku dužnost svom nasljedniku Mahmudu Ahmadinejadu koji ga je pobijedio na izborima.

Konverzijom se pretvara uran u plin, što je preduvjet za pravi proces obogaćivanja urana.

Iranci su u studenom pristali prekinuti proces obogaćivanja urana kako bi omogućili otvaranje pregovora s Francuzima, Nijemcima i Britancima o nuklearnoj, trgovačkoj i političkoj suradnji u zamjenu za jamstva da Iran ne proizvodi nuklearno oružje.

Nezadovoljni napretkom pregovora Iranci su najavili da će obnoviti konverziju urana, a u svibnju su pristali suzdržati se kada su se Europljani obećali da će predstaviti do kolovoza detaljne prijedloge o suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙