FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanada traži od Ahmadinedžada da "raskine s prošlošću"

OTTAWA, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kanada je u petak pozvala novogiranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji će u subotu položitiprisegu pred parlamentom, da "raskine s prošlošću" ako želi"poboljšati" diplomatske odnose između dvije zemlje, zategnute zbogslučaja Kazemi.
OTTAWA, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kanada je u petak pozvala novog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji će u subotu položiti prisegu pred parlamentom, da "raskine s prošlošću" ako želi "poboljšati" diplomatske odnose između dvije zemlje, zategnute zbog slučaja Kazemi.

"Neće moći doći do poboljšanja naših bilateralnih odnosa ako novi predsjednik Ahmadinedžad ne promijeni značajno svoje stajalište što se tiče prava čovjeka i ne-širenja nuklearnog oružja", navodi se u priopćenju kanadskog ministra vanjskih poslova Pierrea Pettigrewa. On je dodao da se "nada buđenju razdoblja promjene u Iranu".

U svibnju je Kanada odlučila zategnuti odnose s Teheranom dok god iranske vlasti ne odluče slučaj smrti iransko-kanadske novinare Zahre Kazemi riješavati "na ozbiljan i vjerodostojan način".

Zahra Kazemi, koja je uhićena u lipnju 2003. godine kada je snimala fotografije zatvora u Teheranu, preminula je nekoliko dana kasnije, službeno od izljeva krvi u mozak nakon udarca zadobivenog u pritvoru. Ottawa optužuje iransko pravosuđe da blokira slučaj i traži "hitno oslobađanje" jednog od odvjetnika obitelji Kazemi Abdolfataha Soltanija, uhićenog nakon drugog priziva 25. srpnja.

Kanada također od Irana traži da "nastavi pregovore" kako bi se konačno riješilo pitanje njenih nuklearnih postrojenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙