FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Der Spiegel: Njemački predsjednik Koehler odlučio raspustiti Bundestag

BERLIN, 17. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik HorstKoehler odlučio je raspustiti zastupnički dom i tako omogućitiprijevremene parlamentarne izbore, a odluku će objaviti putem televizije, piše tjednik Der Spiegel koji će izaći u pondjeljak.
BERLIN, 17. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački predsjednik Horst Koehler odlučio je raspustiti zastupnički dom i tako omogućiti prijevremene parlamentarne izbore, a odluku će objaviti putem televizije, piše tjednik Der Spiegel koji će izaći u pondjeljak.

Predsjednik, član Kršćansko-demokratske unije (CDU), neslužbeno je već izjavio da želi raspustiti Bundestag, što želi i socijaldemokratski kancelar Gerhard Schroeder, dodaje se u internetskom izdanju časopisa objavljenom u nedjelju.

Njegova odluka nije iznenadila, jer bi u protivnom Njemačka sigurno zapala u političku krizu, što predsjednik želi spriječiti po svaku cijenu, kako piše Spiegel.

Parlamentarni izbori koji su prvotno bili planirani za jesen 2006., trebali bi se održati 18. rujna.

Njemački ustav predviđa da se izbori održe u roku od 60 dana nakon raspuštanja, na državni blagdan ili u nedjelju.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPD) Franz Muentefering izjavio je u nedjelju za list Welt am Sonntag da će kancelar Gerhard Schreoder ostati na dužnosti i neće dati ostaku, ako predsjednik zemlje Koehler ovoga tjedna ne raspusti Bundestag i time spriječi Schroederov plan o prijevremenim izborima u rujnu.

Ako Koehler do petka, kad ističe rok za njegovu odluku o raspuštanju parlamenta, ne bude smatrao da su za to ispunjeni ustavni preduvjeti, Schroeder sa svojom krhkom parlamentarnom većinom ostaje na dužnosti do 2006. godine kad bi na redu bili sljedeći redovni izbori.

"U tom slučaju parlament se neće raspustiti", rekao je Muentefering za list dodajući da to "Ne bi bilo dobro za zemlju." Demokršćanska oporba kontrolira gornji dom njemačkog parlamenta i već je višekratno blokirala usvajanje zakona koje je izglasao donji dom, Bundestag. "Bilo bi to teško stanje", istaknuo je Muentefering.

Njemački ustav, napisan krajem 1940-tih godina je imajući u vidu nestabilnost Weimarske republike 20-tih i ranih 30-tih godina prošlog stoljeća silno otežao raspuštanje parlamenta Tijekom 14 godina svog trajanja Weimarska republika je promijenila 12 kancelara - bacajući zemlju u gotovo kaotično stanje koje je pomoglo Hitleru i njegovoj nacionalsocijalističkoj stranci prigrabiti vlast.

Sve parlamentarne stranke i 75 posto njemačkih glasača žele prijevremene izbore, ali su ustavni stručnjaci podijeljeni oko pitanja zakonitosti tog poteza. Ako Koehler odluči raspustiti Bundestag, nekolicina zastupnika je već najavila tužbu zbog zaštite zakonitosti pred Ustavnim sudom u Karlsruheu.

Koehler svoju odluku mora donijeti do 22. srpnja jer je Schroederov zahtjev službeno primio 1. srpnja, nakon što je Schroeder namjerno izgubio povjerenje prilikom izglasavanja u parlamentu. Schroeder želi isforsirati prijevremene izbore kako bi dobio novi mandat za svoj široki program reformi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙