FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrajinski ministar mogao bi izgubiti položaj zbog izjave o DDR-u

BERLIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova saveznepokrajine Brandenburg Joerg Schoenbohm (Kršćansko demokratska unijaCDU) pozvan je u petak da podnese ostavku zbog svojihdiskriminirajućih izjava na račun građana bivšeg DDR-a
BERLIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Joerg Schoenbohm (Kršćansko demokratska unija CDU) pozvan je u petak da podnese ostavku zbog svojih diskriminirajućih izjava na račun građana bivšeg DDR-a

Schoenebohm je nakon otkrića deveterostrukog čedomorstva u brandenburškom gradiću Brieskow - Finkenwald i činjenice da su zločini godinama ostali neopaženi za takvo stanje društva na prostorima bivšeg DDR-a optužio "proletarizaciju građana od strane državne komunističke partije DDR-a" koja je kriva za "raširenu pojavu agresije i ravnodušnosti" na istoku Njemačke.

Članovi raznih političkih stranaka osudili su takve paušalne osude te je Schoenebohm nakon toga bio prisiljen javno se ispričati u središnjoj informativnoj emisiji.

No u petak je Schoenbohma, koji bi u slučaju pobjede CDU-a na predstojećim parlamentarnim izborima trebao zauzeti mjesto ministra obrane, da podnese ostavku pozvao i stranački kolega i ministar prometa u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt Karl Heinz Daehre.

"Schoenebohmovo vrijeme je isteklo i on bi trebao razmisliti o svojoj političkoj budućnosti", kazao je Daehre.

U razgovoru za dnevnik "Volksstimme", Daehre je istupe svoga kolege nazvao "neodgovornima".

Unutarnjopolitički glasnogovornik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Dieter Wiefelspütz bio je još oštriji u osudi Schoenebohmova istupa.

"Gospodin Schoenebohm nema poštovanja prema životima ljudi koji su živjeli u DDR-u te im svojim izjavama oduzima čast", zaključio je Wiefelspütz te zatražio Schoenebohmovu ostavku.

Ostavku brandenburškog ministra te njegovo povlečenje iz predizborne bitke zatražio je i CDU-ov koelicijski partner Liberalna Stranka Njemačke (FDP) kao i stranke Zeleni i novoosnovana Lijeva stranka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙