FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA: Posebni sastanak o Iranu u utorak

ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Međunarodna agencija za atomskuenergiju (IAEA) održat će posebnu sjednicu u utorak na zahtjev trojkeEuropske unije (Britanija, Francuska i Njemačka) na temu iranskognuklearnog programa, kazao je u petak glasnogovornik te agencije.
ZAGREB, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) održat će posebnu sjednicu u utorak na zahtjev trojke Europske unije (Britanija, Francuska i Njemačka) na temu iranskog nuklearnog programa, kazao je u petak glasnogovornik te agencije.

Trojka je ranije u petak Iranu predala prijedloge za ekonomsku i političku suradnju želeći njima uvjeriti Teheran da napusti sve aktivnosti prerade urana pomoću kojih bi mogao doći do atomske bombe.

"Sastanak vijeća guvernera IAEA sazvan je za za utorak u 10.30 na zahtjev Velike Britanije, Francuske i Njemačke", kazao je glasnogovornik Peter Rickwood, javila je agencija AFP.

Vijeće guvernera 35 zemalja, političko tijelo IAEA-e, ovlašteno je predati dosje Vijeću sigurnosti UN-a radi zahtjeva za donošenjem mogućih sankcija.

EU-trojka nije Teheranu postavila nikakav rok do kada je dužan odgovoriti, kazala je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova.

"Na Iranu je da objavi svoj odgovor, no nismo postavili određeni rok do kada to mora učiniti", rekla je Cecile Pozzo di Borgo.

Kako je prenijela njemačka agencija dpa, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, koji je potvrdio prijem prijedloga, najavio je da će ih čelnici Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti proučiti u roku od 48 sati.

Međutim, iranski dužnosnici su, temeljem prvog uvida, naznačili da europski prijedlozi ne ispunjavaju iranske zahtjeve.

Prema izjavi neimenovanog iranskog dužnosnika, jedan od prijedloga je da će EU podržati da preko Irana prolaze glavni putevi za naftovode i plinovode iz srednje Azije, prenosi Reuters.

Jedan je iranski pregovarač kazao da će Iran obnoviti obogaćivanje urana u svojoj tvornici u Ispahanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙