FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirov balet gostovao na 51. Splitskom ljetu

SPLIT,4. kolovoza 2005.(Hina) - Na sceni splitskog HNK večeras jeodržana Večer solista Kirov baleta - Mariinskog teatra iz SanktPetersburga, jedne od najslavnijih baletnih trupa na svijetu.
SPLIT,4. kolovoza 2005.(Hina) - Na sceni splitskog HNK večeras je održana Večer solista Kirov baleta - Mariinskog teatra iz Sankt Petersburga, jedne od najslavnijih baletnih trupa na svijetu.

Splitskoj i, također prvi put, hrvatskoj publici pred gotovo 800 gledatelja u punom splitskom kazalištu, predstavili su se izborom iz svojega klasičnog i suvremenog repertoara kojim se htio pružiti potpuni uvid u rad te ugledne kuće čija je prošlost i sadašnjost ispisala najsjajnije stranice umjetnosti klasičnog baleta uopće.

Uz povijest Mariinskog teatra vezana su i najveća imena baletne umjetnosti poput Ane Pavlove, Olge Preobraženske, Rudolfa Nurejeva i Mihaila Barišnjikova.

Večeras su u Splitu nastupile današnje najveće zvijezde Kirov baleta - primabalerine i prvaci Uliana Lopatkina, Diana Višnjeva, Igor Kolb i Daniel Korsuncev, te još 11 solista u 105-minutnom programu podijeljenom u dva dijela s 5 i 6 točaka.

Riječ je mahom o najpoznatijim ulomcima iz dobro znanih baleta i onih koje splitska pa ni hrvatska publika nikad ranije nije vidjela, poput Balanchinovih Dijamanata iz baleta "Dragulji", sjajnog primjera neoklasičnog baleta iz 1967., zatim Srednji balet najtraženijeg ruskog koreografa A. Ratmanskog, Arlekinada koreografa P. Guseva i sjajni Adagio iz MacMillanove Manon.

Njihov je nastup prenošen i na videozidovima izvan zgrade kazališta tako da su prigodu da uživaju u kazališnoj senzaciji kakvu Split desetljećima nije doživio imali i oni koji nisu uspjeli osigurati ulaznice u prostorom ograničenoj zgradi, što je, na žalost, donekle pokvarila povremena kiša.

Gostovanje Kirov baleta na Splitskom ljetu omogućila je tvrtka Portus Adria kao dar gradu Splitu za njegov 1700. rođendan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙