FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost traži bolju opremu

LJUBLJANA,4. kolovoza 2005.(Hina) - Slovenska uprava za nuklearnusigurnost zatražit će dodatnu opremu za otkrivanje radioaktivnogmaterijala u provozu kroz tu zemlju nakon što je u Italiji otkrivenapošiljka otpadnog metala iz Hrvatske u kojoj je bilo i pojačanogradioaktivnog zračenja.
LJUBLJANA,4. kolovoza 2005.(Hina) - Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost zatražit će dodatnu opremu za otkrivanje radioaktivnog materijala u provozu kroz tu zemlju nakon što je u Italiji otkrivena pošiljka otpadnog metala iz Hrvatske u kojoj je bilo i pojačanog radioaktivnog zračenja.

"Svjesni smo problema i već nekoliko godina surađujemo s policijom i carinom u otkrivanju takvih materijala u provozu, ali bismo za uspješnije otkrivanje trebali bolju opremu", izjavio je u četvrtak Maksimilijan Pečnik iz spomenute agencije.

Talijanski carinici otkrili su početkom tjedna u Goriziji radioaktivno željezo u vlaku koji je iz Hrvatske putovao u Vicenzu, a talijanski mediji u svezi s tim slučajem postavljaju pitanje zašto pojačani radioaktivni izvor zračenja nije otkriven već u Dobovi, prije ulaska u Sloveniju.

Maksimilijan Pečnik je ustvrdio kako su izvori radioaktivnog zračenja ponekad pomiješani s otpadnim metalom koji odlazi u željezare i da su se s tim problemom suočavale i Slovenske željezare. "U većini slučajeva nije riječ o opasnoj dozi zračenja, no problem je u materijalu s područja bivše Jugoslavije, gdje nema odgovarajućeg nadzora u razgradnji industrijske ili vojne opreme koja se dalje prodaje kao staro željezo", dodao je.

Tršćanski list na slovenskom jeziku "Primorski dnevnik" piše u četvrtak kako još nije utvrđeno koji je materijal na vagonu, blokiranom u Goriziji, bio izvor pojačanoga radioaktivnog zračenja, ali je isključena mogućnost da je riječ o kobaltu 60 ili ceziju 137. Talijanski carinici već desetak godina na granici sa Slovenijom redovito kontroliraju radioaktivnost metalnog otpada koji dolazi iz bivših komunističkih država srednje i istočne Europe.

"Primorski list", ne navodeći naziv hrvatske tvrtke koja je vlasnik tereta, piše da je ona tražila da se pošiljka vrati, no Talijani su to odbili učiniti i nastavljaju istragu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙