FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HP upozorava na pojavu krivotvorenih poštanskih maraka

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska pošta (HP) danas jeizvijestila korisnike poštanskih usluga o pojavi krivotvorenihpoštanskih maraka čija se distribucija i prodaja osobito proširila uDalmaciji i Istri.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska pošta (HP) danas je izvijestila korisnike poštanskih usluga o pojavi krivotvorenih poštanskih maraka čija se distribucija i prodaja osobito proširila u Dalmaciji i Istri.

Prvi rezultati policijske istrage te nalazi stručnih poštanskih službi ukazuju da se radi o značajnim količinama maraka koje su korištene za 'frankiranje' poštanskih pošiljki, posebice razglednica, kaže se u priopćenju HP-a.

Dodaje se da je jedna od krivotvorina redovna poštanska marka iz serije "Hrvatski gradovi" s motivom Visa, nominalne vrijednosti 3,50 kuna, pogodna za plaćanje poštarine za razglednice/dopisnice u međunarodnom prometu, što je i najvjerojatniji razlog tiskanja i distribucije krivotvorenih maraka u jeku turističke sezone.

HP obavještava korisnike da krivotvorinu mogu prepoznati po tome što je izrazito nepravilno nazubljena zupcima većim od originala, krovovi grada Visa iznad natpisa "Republika Hrvatska" svjetlosmeđe su boje (na originalu su crvenkasti), a nominalna vrijednost je otisnuta nešto užim fontom brojke "3".

Krivotvorene marke ne raspolažu ni jednim poznatim elementom zaštite, što olakšava prepoznavanje i lociranje njihove pojave, kažu u HP-u, jedinom ovlaštenom za tiskanje i distribuciju poštanskih maraka u Hrvatskoj.

Građane i pravne osobe pozivaju da prigodom kupnje poštanskih maraka izvan poštanskih ureda obrate pozornost na njihovu ispravnost, te napominju da su poštanske pošiljke frankirane krivotvorenim markama isključene iz poštanskih prometnih tokova i predane nadležnim policijskim upravama gdje su zadržane do okončanja istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙