FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjevernokorejski pregovori: Još upitno prihvaćanje zajedničke izjave

PEKING, 4. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Sudbina maratonskih pregovora osjevernokorejskome nuklearnom pitanju još ovisi o odluci SjeverneKoreje hoće li prihvatiti ili odbiti zajedničku izjavu koju jeuskladilo još pet zemalja sudionica pregovora.
PEKING, 4. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Sudbina maratonskih pregovora o sjevernokorejskome nuklearnom pitanju još ovisi o odluci Sjeverne Koreje hoće li prihvatiti ili odbiti zajedničku izjavu koju je uskladilo još pet zemalja sudionica pregovora.

"Mogu potvrditi da će se razgovori nastaviti u petak", rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskoga Ministarstva vanjskih poslova Qing Gangm na konferenciji za novinare.

Od izvora bliskog pregovaračima doznaje se da bi se voditelji izaslanstava trebali sastati u četvrtak navečer kako bi prije skupne sjednice u petak uskladili tekst zajedničke izjave.

Kineski glasnogovornik dao je naslutiti da se možda ni ovaj put neće potpisati zajednička deklaracija. "Uspjeh pregovora ne ovisi o njezinu potpisivanju", ocijenio je Qing, dodajući kako i dalje ima razlika u stajalištima Sjeverne Koreje i pet zemalja koje sudjeluju na pregovorima (SAD, Kina, Rusija, Japan, Južna Koreja).

U zajedničkoj izjavi pet zemalja Sjevernoj Koreji predlaže da zaustavi nuklearni program u zamjenu za normalizaciju odnosa sa Sjedinjenim Državama i Japanom, uz gospodarsku pomoć.

Pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, južnokorejska agencija Yonhap objavila je da je glavno pitanje do koje je granice Sjeverna Koreja spremna ići kad je riječ o zaustavljanju nuklearnog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙