FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeni sjevernokorejski nuklearni pregovori

PEKING, 30. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u subotu predstavilanacrt izjave na multilateralnim pregovorima o sjevernokorejskomnuklearnom programu.
PEKING, 30. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u subotu predstavila nacrt izjave na multilateralnim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Glavni protagonisti, Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države, nepopustljivi su kao i ranije, kažu diplomati. Pyongyang i dalje čvrsto inzistira na sigurnosnim jamstvima i dostavi pomoći, a SAD traži od Sjeverne Koreje da prvo odustane od nuklearlnog programa.

Sjeverna Koreja odbila je čak i ponudu Južne Koreje koja joj je ponudila pomoć u energiji u zamjenu za odbacivanje nuklearnih aktivnosti, piše list JoongAng pozivajući se na izvore u Seoulu. Sjeverna Koreja želi i pomoć u energiji i nuklearne reaktore, piše list.

Ipak, u prvoj rundi šestostranih pregovora nakon više od godine dana dosegnuta je dosad najviša razina komunikacije između američkih i sjevernokorejskih predstavnika koji su se ovoga tjedna sastali šest puta.

Južnokorejski dužnosnik izjavio je da je Kina predložila za raspravu nacrt zajedničke izjave. Raniji pokušaji za usuglašavanjem stajališta bili su neuspješni.

Glavni američki pregovarač Christopher Hill izjavio je kako je "puno toga u tekstu treba raspraviti" i kako "tek treba vidjeti hoće li se šestorica moći usuglasiti".

Četvrti krug pregovora u kojima sudjeluju dvije Koreje, Kina, Japan, Rusija i Sjedinjene Države započeo je u utorak u Pekingu. U tri dosadašnja kruga pregovora, u kolovozu 2003., veljači i lipnju 2004. godine nisu postignuti značajniji rezultati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙