FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIH: nužno zakonom spriječiti političke stranke da kupuju glasove

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Transparency International Hrvatske(TIH) poziva na donošenje zakonske regulative koja će preciznoregulirati financiranje političkih stranaka, te onemogućiti sklapanjeugovora kojim neka stranka kupuje potporu, poput onog koji jekarlovački HDZ sklopio s HSU-ovim gradskim vijećnikom.
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Transparency International Hrvatske (TIH) poziva na donošenje zakonske regulative koja će precizno regulirati financiranje političkih stranaka, te onemogućiti sklapanje ugovora kojim neka stranka kupuje potporu, poput onog koji je karlovački HDZ sklopio s HSU-ovim gradskim vijećnikom.

TIH u današnjem priopćenju ističe da je sporazum o formiranju gradske vlasti u Karlovcu samo dodatni argument za donošenje zakonskih propisa koji bi spriječili da neka stranka kupuje glasove u predstavničkim tijelima.

Mediji su, naime, nedavno objavili tekst sporazuma između čelnika karlovačkog HDZ-a, ministra gospodarstva Branka Vukelića, i HSU-ovog gradskog vijećnika Franje Capana, po kojemu se HDZ obvezuje HSU-u mjesečno isplaćivati 20 tisuća kuna u zamjenu za potporu u karlovačkom Gradskom vijeću.

TIH upozorava da se takvom praksom višestranačje svodi na puku trgovinu, umjesto nadmetanje ideja i programa, naglašavajući da stranke nisu i ne smiju postati posrednici u trgovanju glasovima birača.

"Ako se mogućnost prodaje glasova ne sankcionira zakonom, otvara se i mogućnost da u skoroj budućnosti neka međunarodna korporacija potpuno legalno u Saboru sakupi dovoljno glasova za izglasavanje zakona koji obvezuje sve hrvatske građane na kupnju proizvoda isključivo te kompanije", upozoravaju u TIH-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙