FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V a ž n a obavijest: ispravak naslova vijesti HNA0194 "Matica umirovljenika..."

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u naslovuvijesti HNA 0194 riječ "imovina" isprave u "mirovina".
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u naslovu vijesti HNA 0194 riječ "imovina" isprave u "mirovina".

Naslov ispravno glasi: MATICA UMIROVLJENIKA: POVRAT NA "ŠVICARSKU FORMULU" RUŠI VRIJEDNOST MIROVINE.

Vijest u cjelini glasi:

MATICA UMIROVLJENIKA: POVRAT NA "ŠVICARSKU FORMULU" RUŠI VRIJEDNOST MIROVINE

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Lokmer ustvrdio je danas da će povrat na staru formulu usklađivanja mirovina, koju je nedavno izglasao Hrvatski sabor, dovesti do stalnog zaostajanje mirovina u odnosu na prosječnu plaću i porast troškova života.

Povrat na staru tzv. švicarsku formulu usklađivanja mirovina prema polovici zbroja rasta plaća i troškova života, umjesto dosadašnjeg usklađivanja prema nominalnom rastu plaća, neodrživom smatra Koordinacija umirovljeničkih udruga, to jest svih 400.000 njihovih članova, i borit ćemo se da ta formula ukine, istaknuo je Lokmer danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Dodao je da takvo usklađivanje mirovina dovodi u pitanje i sam sporazum Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) s Vladom, a daljnju strategiju nastupanja HSU-a prema Vladi u narednom će razdoblju zajednički razmotriti čelnici umirovljeničkih udruga.

"Nova će formula posebno ugroziti 800.000 umirovljenika čija je mirovina ispod 1400 kuna, a samo za režije dvosobnog stana trebaju platiti između 900 i 1000 kuna.

Za prehranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine i lijekove koji nisu na listi HZZO-a ostaje im svega 400 do 500 kuna", napominje Lokmer.

Podsjetio je i da se dvije trećine umirovljenika nalazi ispod granice siromaštva od oko 1600 kuna, koju je odredila Europska unija.

Argumente MMF-a o visokom udjelu mirovinskog sustava u hrvatskom BDP-u umirovljenici odbacuju kao neutemeljene, ističući da da mirovine stečene na temelju rada i doprinosa čine 10,2 posto BDP-a, što je na razini zemalja Europske unije, a 2,4 posto BDP-a odlazi na tzv. povlaštene mirovine stečene državnim beneficijama.

Lokmer ističe da daljnje rušenje standarda umirovljenika jamči i važeći Zakon o mirovinskom osiguranju zbog kojega umirovljeni od početka 1999. godine imaju za oko 30 posto nižu mirovinu od onih umirovljenih ranije, a sa svakom godinom "nove će mirovine sve više zaostajati za starima".

Umirovljenici traže da se za obračun mirovina uzima deset najpovoljnijih godina, umjesto obračuna cjelokupnog staža, kako se planira obračunavati od 2009. godine. Takvo obračunavanje visine mirovine destimulira dulji rad i uvodi pravilo "Što duže radiš - imaš manju mirovinu", ističe Lokmer.

Umirovljenici smatraju restriktivnom mjerom i uvođenje administrativne pristojbe u zdravstvu od 30 kuna, koja će jednako važiti za one s visokim i one s minimalnim primanjima jer će se, kako kažu, nužna reforma zdravstva opet prelomiti preko leđa ionako osiromašenih umirovljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙