FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: Ispravak/dopuna vijesti HNA8756 "Na zagrebačkim fakultetima.."

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8756 "Na zagrebačkim fakultetima nakon srpanjskog roka ostalonepopunjeno oko 670 mjesta" u prvoj rečenici isprave podatak o brojuupisanih studenata (umjesto 11.000 treba 9738) te da ju nakon riječi"...nepopunjenih mjesta." dopune riječima "...za studiranje uz potporuresornog ministarstva".
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA 8756 "Na zagrebačkim fakultetima nakon srpanjskog roka ostalo nepopunjeno oko 670 mjesta" u prvoj rečenici isprave podatak o broju upisanih studenata (umjesto 11.000 treba 9738) te da ju nakon riječi "...nepopunjenih mjesta." dopune riječima "...za studiranje uz potporu resornog ministarstva".

Odmah nakon prve rečenice vijest treba dopuniti sljedećom rečenicom: "Uz ta je mjesta slobodno ostalo još 261 mjesto za izvanredne studente, te 1107 mjesta za studij uz plaćanje te 395 mjesta namijenjenih studentima iz dijaspore."

Ponavljamo u cijelosti ispravljenu i dopunjenu vijest:

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Na zagrebačke se fakultete na srpanjskom razedbenom roku, po podacima rektorata zagrebačkog Sveučilišta, upisalo 9738 studenata, a za jesenski je rok preostalo još oko 670 nepopunjenih mjesta za studiranje uz potporu resornog ministarstva.

Uz ta je mjesta slobodno ostalo još 261 mjesto za izvanredne studente, te 1107 mjesta za studij uz plaćanje te 395 mjesta namijenjenih studentima iz dijaspore.

Najviše mjesta uz potporu Ministarstva nepopunjeno je ostalo na Katoličkom bogoslovnom (149), a slijedi ga Prirodoslovno matematički fakultet (118).

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu za jesenski je rok ostalo 81, na Rudarsko-geološkom 66, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 49, na Metalurškom fakultetu u Sisku 36, na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu 35, na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 29, na Akademiji dramskih umjetnosti 24, na Agronomskom fakultetu 20, na Prehrambeno biotehnološkom 18, na Fakultetu prometnih znanosti 16, na Hrvatskim studijima i Muzičkoj akademiji po 15, te na Filozofskom fakultetu 1,5 upražnjeno mjesto.

Prijave za rujanski razredbeni rok zaprimaju se od 31. kolovoza do 2. rujna, razredbeni ispiti su od 5. do 7. rujna, a upisi od 9. do 10. rujna.

Prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov danas je, na konferenciji za novinare, napomenuo kako će se upisna kvota od ukupno 12.174 mjesta na akreditiranim fakultetima do jeseni povećati za 1400 do 1500 mjesta, koja će se otvoriti na fakultetima koji su još u postupku akreditacije.

Jerolimov je ponovio je ocjenu da će upisne kvote za oko 15 posto probiti studenti koji se upisuju uz korištenje prava propisanih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Izmjenama tog zakona značajno je, naime, proširen krug osoba koje imaju pravo izravnog upisa na fakultete, pa je ove godine na taj način upisano čak 1216 studenata, dok ih se lani upisalo 147.

Jerolimov je najavio da će Rektorat analizirati kvalitetu studenata koji su pri upisu koristili različite povlastice, kao i učinke njihova upisa na kvalitet akademskih sadržaja.

Nadležne institucije najesen će morati razmotriti i etičke i pravne aspekte takvog upisivanja na fakultete, a njegovi pravi učinci moći će se vidjeti tek nakon nekoliko godina, smatra Jerolimov.

(Hina) xibob yaz

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙