FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V a ž n a obavijest! Ispravak vijesti HNA3528 "Dodijeljene državne..."

ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA3528"Dodijeljene državne nagrade za znanost" u zadnjem retku petog odlomkaupišu ispravno prezime "V i nj a" umjesto greškom napisanog "Minja".
ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA3528 "Dodijeljene državne nagrade za znanost" u zadnjem retku petog odlomka upišu ispravno prezime "V i nj a" umjesto greškom napisanog "Minja".

Objavljujemo ispravljenu vijest:

DODIJELJENE DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST

ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Državne nagrade za znanost za 2004. godinu uručene su večeras dobitnicima na svečanosti u Palači Dverce u Zagrebu.

Nagrađenim znanstvenicima uručio ih je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Nagradama za životno djelo nagrađeni su akademik Željko Kućan (prirodne znanosti), Milivoj Boranić (biomedicinske znanosti), Zijad Haznadar (tehničke znanosti), akademik Slavko Matić (biotehničke znanosti), Ante Pažanin (društvene znanosti) i akademik Stjepan Babić (humanističke znanosti).

Nagrada za životno djelo ove godine iznosi 80.000 kuna umjesto dosadašnjih 40 tisuća.

Godišnje nagrade koje iznose 30.000 kuna ove godine dobili su Kata Majerski Mlinarić, Eduard Marušić Paloka, Goran Pichler, Hrvoje Banfić, Renata Mažuran, Dorotea Muck-Šeler, Jure Radić, Božidar Šantek, Zlatko Šatović, Anka Mišetić te akademici Vladimir Marković i Vojmir Vinja.

Godišnjom nagradu za popularizaciju znanosti također u iznosu od 30.000 kuna, dobili su Matko Marušić, Zvonimir Štafa i Vesna Vučevac Bajt.

Dodijeljene su i godišnje nagrade znanstvenim novacima u iznosu od 20.000 kuna Nikoli Basariću, Danijelu Pavkoviću, Kseniji Burgo, Goranu Markoviću i Tomislavu Galoviću.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks čestitao je ovogodišnjim dobitnicima rekavši kako je Saborski odbor za znanost, kulturu i obrazovanje prepoznao rad hrvatskih znanstvenika izrazivši zadovoljstvo što Hrvatska ima tako veliki znanstveni potencijal koji, kako je kazao, moramo iskoristiti.

Današnje hrvatsko društvo, dodao je Šeks, oslanja se na znanost, a stvoreni su i uvjeti u kojima se hrvatska znanost može razvijati u punoj slobodi kako u znanstvenom istraživanju, tako i u komunikaciji sa svijetom. Hrvatska ima vrhunske znanstvenike koji su važan temelj na kojemu se zasniva i njezin budući razvitak. Svjesni smo i velikog uspjeha hrvatskih znanstvenika u svijetu. Državne nagrade za znanost poticaj su za daljnja istraživanja našim znanstvenicima a osobito mladima, kazao je Šeks.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac također je kazao kako Hrvaska posjeduje velike znanstvene potencijale te ukazao na suradnju hrvatskih znanstvenika i nazočnost hrvatske znanosti u europskim i svjetskim tokovima.

Povećanjem iznosa državnih nagrada vraćen je dignitet ovoj nagradi, a jednako tako i znanstvenom radu. Osobito nas veseli rad na mladima pa je u Hrvatskoj u proteklih godinu dana zaposleno 800 znanstvenih novaka. Hrvatska znanost uključena je u visoko školstvo, a hrvatski znanstvenici otvoreni su tržištu znanja, dodao je ministar Primorac.

Podsjetio je i na prvi kongres hrvatskih znanstvenika koji je održan u jesen prošle godine, koji je okupio 1000 sudionika te pridonio povezivanju hrvatskih znanstvenika u zemlji i inozemstvu. Nakon kongresa ostvareno je 40 stipendija za mlade hrvatske znanstvenike u inozemstvu. I to pokazuje da Hrvatska nastoji stvoriti što bolje materijalne i druge uvjete za razvitak znanosti, kazao je ministar Primorac.

U ime nagrađenih zahvalio se akademik Željko Kućan.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙