FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen uzlet cijena na europskim tržištima dionica

LONDON/FRANKFURT, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Na europskimburzama u srijedu je zaustavljen 7-dnevni uzlet cijena dionica, kojese nalaze blizu najviših razina u protekle tri godine, uslijed skokacijena nafte iznad 62 dolara za barel te opreza uoči ključnogameričkog pokazatelja zaposlenosti.
LONDON/FRANKFURT, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u srijedu je zaustavljen 7-dnevni uzlet cijena dionica, koje se nalaze blizu najviših razina u protekle tri godine, uslijed skoka cijena nafte iznad 62 dolara za barel te opreza uoči ključnog američkog pokazatelja zaposlenosti.

Tako je do podneva londonski Ftse indeks oslabio 0,2 posto, na 5.317 bodova. Za toliko je oslabio i frankfurtski DAX, na 4.922 boda.

Dionice kompanija poput Credit Suissea, BMW-a i TeliaSonere potonule su budući da su objavile zarade za drugo ovogodišnje tromjesečje ispod očekivanja ulagača, dok su dionice Commerzbanke, Rio Tinta i Altane poskupjele jer su im zarade bile iznad očekivanja.

Zarade su još jednom utjecale na raspoloženje ulagača, no za razliku od prijašnjih burzovnih zasjedanja čini se da su ulagači ignorirali dobre, a obratili pozornost na loše vijesti.

"Tržište je uzelo mali predah nakon velikih kupovina", kazao je Daniel Birch, strateg pri brokerskoj tvrtki Execution.

Skok eura u srijedu na najvišu razinu u protekla dva mjeseca prema dolaru, na 1,23 dolara, pritisnuo je dionice izvozno orijentiranog automobilskog sektora, pri čemu je dionica DaimlerChryslera pojeftinila jedan posto.

Raspoloženje pritišću i cijene nafte koje su ponovno krenule prema rekordnim razinama. Također, ulagači oklijevaju s kupovinama uoči podatka o zaposlenosti u SAD-u najavljenog za petak, koji se smatra ključnim za procjenu hoće li kampanja podizanja američkih kamatnih stopa biti nastavljena i u 2006.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,4 posto, završivši poslovanje na 11.981 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙