FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta i Vodafone potaknuli rast cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 25. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafteiznad 58 dolara po barelu te snažan rast broja klijenata najvećegeuropskog telekoma, britanskog Vodafonea podigli su u ponedjeljakvrijednosti europskih burzovnih indeksa.
LONDON/FRANKFURT, 25. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijena nafte iznad 58 dolara po barelu te snažan rast broja klijenata najvećeg europskog telekoma, britanskog Vodafonea podigli su u ponedjeljak vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Do podneva londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 5.264 boda. Frankfurtski DAX dobio je blagih 0,01 posto, dosegnuvši 4.837 bodova.

Cijena nafte ponovno je iznad 58 dolara za barel nakon oluja u Meksičkom zaljevu. To je potaknulo rast cijena naftnih kompanija poput BP-a, kojem su dionice poskupjele 2,2 posto, u očekivanju viših zarada.

Značajna dobitnica bila je i dionica Vodafonea, poskupjevši 1,4 posto, pošto je ta kompanija objavila da je u prvom tromjesečju dobila 4,1 milijuna novih klijenata, premašivši predviđanja analitičara, a prihodi su joj narasli uslijed snažnog skoka prometa na tržištima poput španjolskog i talijanskog.

Najveći gubitnik pak bio je francuski prehrambeni div Danone, kojem je dionica potonula osam posto nakon što je PepsiCo potvrdio da ne priprema ponudu za njegovo preuzimanje. U protekla tri tjedna dionice te kompanije ojačale su 20 posto zbog glasina o neprijateljskom preuzimanju.

I kineska prošlotjedna odluka da aprecira juan prema dolaru pomogla je dobrom raspoloženju na burzama. "Promjena kineskog valutnog režima trebala bi pozitivno utjecati na dionice", smatra Ian Scott, strateg pri Lehmanu.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,6 posto, na 11.762 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙