FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama prevladava optimizam

LONDON/FRANKFURT, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica koketirale su u utorak s novim najvišim razinama u zadnje trigodine uslijed skoka cijena energetskih i automobilskih dionica.
LONDON/FRANKFURT, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica koketirale su u utorak s novim najvišim razinama u zadnje tri godine uslijed skoka cijena energetskih i automobilskih dionica.

Do podneva je londonski Ftse indeks ojačao 0,3 posto, na 5.308 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.907 bodova.

Kombinacija oslabljenog eura, robusnog gospodarskog rasta u Kini i SAD-u i rekordno niskih kamata u eurozoni pomogla je mnogim europskim kompanijama da ostvare rast zarada iznad očekivanja. Stoga je ulaganje u dionice i nadalje privlačno.

"Vjerujemo da će zarade kompanija u eurozoni i nadalje pozitivno iznenađivati do kraja godine te smo ostali kod naše procjene njihova rasta po dionici u 2005. iznad općeg konsenzusa od 10 posto", izjavio je strateg JP Morgana Matejka Mislav.

Kako je rekao, moguća nova aprecijacija kineskog juana trebala bi dati daljnju podršku sektorima poput građevinskog, informatičko-tehnološkog, kapitalnih dobara i energetskog.

Najveće dobitnice u utorak su bile dionice energetskih tvrtki poput Royal Dutcha, koje su skočile 1,5 posto, budući da su cijene nafte na svjetskom tržištu blizu novih najviših ikad zabilježenih razina.

Ojačale su i dionice proizvođača automobilskih guma Continentala, i to za 2,2 posto uslijed njezine dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju koja je premašila očekivanja tržišta. To je potaknulo i kupovinu ostalih dionica iz tog sektora.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ostao je blizu psihološki važne razine od 12.000 bodova, završivši poslovanje na 11.940 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙