FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveće dobitnice dionice HSBC-a

LONDON/FRANKFURT, 1. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Na europskimburzama cijene dionica u ponedjeljak su umjereno oscilirale, pri čemusu dionice bankarskog diva HSBC-a značajnije poskupjele.
LONDON/FRANKFURT, 1. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica u ponedjeljak su umjereno oscilirale, pri čemu su dionice bankarskog diva HSBC-a značajnije poskupjele.

Do podneva je londonski Ftse indeks ojačao 0,2 posto, na 5.291 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,3 posto, na 4.902 boda.

Britanska bankarska skupina HSBC izvijestila je u ponedjeljak o 5-postotnom rastu polugodišnje neto dobiti te najavila fokusiranje na poslovanje s građanima i poduzetnicima u zemljama u razvoju. To je potaknulo skok cijena njezinih dionica za 1,3 posto, pridonijevši rastu vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Poslovne rezultate objavila je i nizozemska ABN Amro banka, no zbog zabrinutosti ulagača u vezi s njezinim izgledima za rast dobiti, cijene njezinih dionica spustile su se za jedan posto.

Od većih dobitnika ističe se i dionica francuske vojne industrije Thales, koja je poskočila 4 posto nakon izvješća da bi francuska vlada u rujnu mogla odlučiti o njezinoj prodaji. Poskupjele su i dionice automobilske industrije, pri čemu DaimlerChryslera za jedan posto, blizu najviše razine u tri godine od 40,5 eura.

"Europska tržišta i dalje ostvaruju dobre vrijednosti obzirom na snažan rast dobiti koje kompanije uspijevaju postići. Glavni faktor koji ide u korist uzleta na tržištima dionica jest dobro raspoloženje ulagača. Investicijski analitičari većinom revidiraju naviše svoje procjene profita, a strani ulagači nastavljaju snažno ulagati u dionice kompanija iz eurozone", ocijenio je Haydn Davies, glavni ekonomist Barclays Global Investorsa.

Od gubitnika ističe se dionica tehnološkog giganta Nokije, koja je oslabila 0,5 posto po objavi promjena u upravi kompanije.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je dobio 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.946 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙